Zoniënwoud

Zoniënwoud

Het Zoniënwoud, gelegen ten zuidoosten van Brussel, is ongetwijfeld het mooiste beukenbos van ons land. Het is de ideale plek om te lopen, fietsen, vissen, paardrijden, …

Het Zoniënwoud is een overblijfsel van het eeuwenoude Kolenwoud, waar ook het Hallerbos en het Meerdaalwoud uit voortkomen. Met zijn 4000 hectares is het een van de grootste bossen van het land. 
Dankzij de aanwezigheid van het woud – dat meer dan 50 % van het grondgebied van de gemeente inneemt – is Hoeilaart ook een van de bosrijkste en groenste gemeentes van ons land.

Niet minder dan 70 % van de aanplantingen bestaat uit beuken en het zijn deze bomen, die kaarsrecht naar de hemel rijken, die het woud zijn indrukwekkend uitzicht geven. Onder deze beuken komt maar weinig begroeiing voor, waardoor je kan spreken over een heuse ‘beukenkathedraal’. Op verschillende plekken, vooral in de omgeving van vijvers, vindt men echter ook een merkwaardige biotoop van planten en kruiden. Naast beukenbomen vind je ook essen, eiken, kastanjebomen …

In het Zoniënwoud lopen ook een heleboel dieren rond. Je vindt er onder andere eekhoorns, salamanders, vleermuizen, kikkers, everzwijnen en reeën. Er fladderen geregeld haviken, boomklevers en winterkoninkjes rond, en in de vijvers en riviertjes zie je misschien wel een wat vissen rondzwemmen. Sinds kort grazen er ook Schotse hooglanders.