Wat kan jij doen?

Beeld van solidariteit met Oekraïne

Opmerking: raadpleeg best eerst de website van de federale overheid info-ukraine.be waar je alle info in verband met de vluchtelingen uit Oekraïene kan vinden. De infolijn van Vluchtelingenwerk Vlaanderen geeft antwoorden op een waaier van vragen over opvang en integratie van vluchtelingen, asielzoekers en burgers die Oekraïners opvangen.

Hoeilaart leeft mee met Oekraïne en bereidt zich solidair voor om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Heel wat Hoeilanders boden al spontaan opvangplaatsen aan of vragen zich af op welke andere manieren ze hulp kunnen bieden.

Wil je opvang aanbieden?

Op vraag van de federale overheid registreert lokaal bestuur Hoeilaart alle aanbiedingen van opvangplaatsen bij particulieren in Hoeilaart.

Wil je opvang aanbieden?

 • Laat het dan via dit digitaal formulier weten aan de sociale dienst van het OCMW die de registraties centraliseert.
 • Dien per adres een formulier in als je over opvangplaatsen op verschillende adressen beschikt.
 • Voor opvangplaatsen buiten Hoeilaart: meld het aan de betrokken gemeente of stad.

Hou er rekening mee dat de aangeboden woning/ruimte of kamer moet voldoen aan de basiswoonbehoeften (water, elektriciteit, verwarming) en veilig moet zijn. Denk vooraf goed na over het aantal kamers dat je ter beschikking wil stellen, het aantal mensen dat bij jou kan verblijven en de termijn van opvang. De gegevens die je ons meedeelt, zijn niet bindend.

Pas als we meer informatie van de hogere overheid ontvangen, zal de sociale dienst jou concreet kunnen informeren over de behoeften en de voorwaarden van deze tijdelijke huisvesting.

Het Agentschap Integratie & Inburgering organiseert online infosessies voor Oekraïeners die in Vlaanderen toekomen. Meer info vind je hier. Op dinsdag 5 april organiseerden ze bovendien ook een online webiner voor gastgezinnen. De webinar is na afloop te zien op de website van het Agentschap.

Wil je als vrijwilliger de vluchtelingen helpen?

Je kan je opgeven als vrijwilliger om de vluchtelingen uit Oekraïne te onthalen en wegwijs te maken in Hoeilaart, om te tolken (Oekraïens, Russisch, Engels, Duits ...), om Nederlandse les te geven ... Meld je hier aan als vrijwilliger.

Wil je materiële hulp bieden?

 • Wil je goederen schenken die hier voor de Oekraïense vluchtelingen nuttig kunnen zijn? Laat het dan via dit formulier aan de sociale dienst weten. Zij brengen de beschikbare goederen in kaart.
 • IJsedal Maatwerkbedrijf van zijn kant zamelt droge voeding, EHBO-materiaal en persoonlijke hygiëneproducten in, en brengt die naar de Oekraïense ambassade die ze rechtstreeks naar de Oekraïense bevolking brengt. Je kan elke werkdag bij IJsedal terecht: maandag en dinsdag van 8.30 tot 18 uur, woensdag, donderdag en vrijdag van 8.30 tot 16 uur, of op afspraak (tel. 02 686 09 20 of info@ijsedal.be).
  Voorbeelden:
  • Droge voeding: conserven in blik, babyvoeding in poeder, koekjes, pasta, suiker ... geen glazen verpakkingen.
  • Producten voor persoonlijke hygiëne: pampers, nieuwe tandenborstels, shampoo, maandverband, handdoeken, babydoekjes ...
  • EHBO-materiaal: EHBO-kits, verbanden, ontsmettingsmiddelen ...

Wil je verhuren?

Ben je eigenaar van een woning of appartement? En ben je bereid om (tijdelijk) te verhuren aan een Oekraïens gezin? Laat dat dan weten via dit digitaal formulier.

In dit geval gaat het om gezinnen die al aangemeld werden en een tijdelijk beschermingsstatuut hebben. Via de sociale dienst hebben ze recht op financiële steun, administratieve en psychosociale begeleiding. Daarnaast helpt de sociale dienst hen ook bij de zoektocht naar een verblijfplaats.

Naar Oekraïne reizen om spullen af te geven of ter plaatse te helpen, wordt afgeraden.

Huidige openingsuren
Vandaag gesloten
Morgen open van 9:00 tot 12:00
Een afspraak maken wordt aangeraden.

Alle openingsuren