Vandaag neem ik de fiets

De Druivenkoers, De Brabantse Pijl ... Alle grote namen weten dat onze streek een pareltje is als het op fietsen aankomt. Niet iedereen is een Remco of een Wout, maar toch is fietsen een aanrader voor ons allemaal. Goedkoper dan de auto, flexibeler dan het openbaar vervoer, gezond en het draagt bij tot minder CO2-uitstoot! Waar wachten we dan nog op?

Goed voor de gezondheid

Een volwassene zou 30 minuten matig intensief moeten bewegen per dag. Niet veel. En toch komen veel mensen daar niet aan. Ze nemen de lift in plaats van de trap of rijden met de auto in plaats van te fietsen. Jammer, want fietsen vermindert de kans op aandoeningen als obesitas en hart- en vaatziekten. 

Een artikel van de Fietsersbond zet het op een rijtje: 

“25 km per week fietsen is al voldoende om een positief effect op de gezondheid en het calorieverbruik te hebben. Dat is dus maar twee keer 2,5 kilometer per werkdag. Algemeen zien we een positieve impact van fietsen op angstproblemen en milde depressies." We lezen ook dat dagelijkse beweging processen als Alzheimer vertraagt. Fietsen maakt het brein alerter. Het is dus niet enkel positief voor de fysieke, maar ook voor de mentale gezondheid. En dit geldt nog meer doordat je het doet in de buitenlucht.

Nog meer voordelen

Fietsen is vaak de goedkoopste manier om van punt A naar punt B te gaan. Dit geldt niet enkel voor de klassieke fiets, maar zelfs elektrisch fietsen is goedkoper  dan een verplaatsing met de auto. Bovendien vermijd je er de files mee. De fiets is ook ideaal om te combineren met openbaar vervoer. Heb je een vouwfiets, dan neem je hem eenvoudig mee op bus, tram of trein. Heb je een klassieke fiets, dan kan die ook mee op de trein, of je parkeert hem veilig bij de bus- of tramhalte. Vele gemeentes investeren immers in degelijke fietsenstallingen.

Elektrische of gewone fiets?

Kan je niet kiezen tussen een gewone fiets of een elektrische? Vele fietsdeelsystemen bieden beide aan, zodat je afhankelijk van je conditie, de afstand of gewoon je persoonlijke voorkeur, kan kiezen tussen een gewone of een elektrische fiets. Lees er hier meer over: Combinatie openbaar vervoer en fiets; Fietsen - Hoppin; Welke fietsdeelfietssystemen bestaan er?

Ontspannen

Nu de zomer er aankomt, is fietsen ideaal als vrijetijdsbesteding. Niets zo ontspannend als een fietstochtje door de velden en bossen, langs kanalen en rivieren. Via het fietsknooppuntennetwerk stippel je mooie routes uit voor een uitstap in de nabije omgeving, of waarom niet voor een weekendje weg? Iets meer uitdagend is het om een heuse fietsvakantie te doen. Een eenvoudige zoekopdracht op het internet levert je meteen tal van ideeën op om met de bagage op je fiets te vertrekken, alleen, in gezelschap of met het hele gezin.

We hopen dat je er zin in gekregen hebt. Beginnen kan al dichtbij: Fietsen in de Druivenstreek Veel trapplezier!

Bron: Klimaatnetwerk Druivenstreek

Contact en openingsuren
Jan van Ruusbroecpark
Hoeilaart 1560
België
Wegbeschrijving
Telefoon
02 658 28 72
Huidige openingsuren
Vandaag gesloten
Morgen open van 8:15 tot 12:00
Een afspraak maken wordt aangeraden. Op donderdag tussen 16 en 19.30 uur kan je op deze dienst ook terecht op afspraak.

Alle openingsuren

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Mis geen enkel nieuwtje over Hoeilaart