Ook jongeren vanaf 16 kunnen Itsme gebruiken

De populaire identiteitsapp Itsme kan voortaan ook gebruikt worden door jongeren vanaf 16 jaar. Die jongeren kunnen hun account wel enkel activeren als ze een bankkaart hebben bij één van de grootbanken. Wie klant is bij een kleinere bank, kan Itsme pas vanaf z'n achttiende aanvragen via de elektronische identiteitskaart.

Enkel met kaart van grootbank

De inlog-app Itsme is voortaan ook toegankelijk voor 16- en 17 jarigen, op voorwaarde dat zij over een bankkaart van een grootbank beschikken. Wie buiten deze categorie valt, zal de itsme-app pas kunnen gebruiken vanaf 18 jaar en op voorwaarde dat ze over een elektronische identiteitskaart beschikt. In dat laatste geval kan er echter nog een probleem rijzen: de elektronische identiteitskaart beschikt niet altijd over het nodige certificaat om deze app te activeren. 

Ook met eID lukt het niet altijd meteen

Hoe dit komt? Elektronische identiteitskaarten van minderjarigen hebben maar één actieve chip: deze om zich te identificeren. Het certificaat om een handtekening te zetten, staat zolang ze minderjarig zijn op non-actief. Dit omdat minderjarigen onbekwaam geacht worden om rechtshandelingen te stellen en dus niet rechtsgeldig kunnen tekenen.

In principe krijgen minderjarigen een identiteitskaart op 12 jaar met een geldigheid van 6 jaar en stelt zich geen probleem. Wanneer zij 18 jaar worden, zullen ze immers door de gemeente opgeroepen worden om een nieuwe identiteitskaart aan te vragen en wordt dan bij aanmaak ervan meteen ook het handtekeningcertificaat geactiveerd.
 
Maar in sommige gevallen zal een minderjarige pas na 12 jaar een nieuwe eID moeten aanvragen, bijvoorbeeld bij verlies of diefstal, of omdat de Kids-ID nog geldig is nadat het kind 12 jaar is geworden en deze dan niet noodzakelijk moet vervangen worden door een eID. Als de minderjarige later dan de 12-jarige leeftijd een nieuwe kaart aanvraagt of zijn Kids-ID vervangt met een eID, zal de nieuwe kaart opnieuw een geldigheidsduur van 6 jaar krijgen. Resultaat: de identiteitskaart is geldig tot na het bereiken van de leeftijd van 18 jaar, waardoor de gemeente de jongere op 18 jaar niet zal oproepen om de kaart te vernieuwen en het handtekeningcertificaat dan ook niet geactiveerd wordt.
 
Het is in dat geval dus aan de 18-jarige zelf om bij meerderjarigheid met de elektronische identiteitskaart en pin/pukcode naar de gemeente te gaan om het handtekeningcertificaat te laten activeren. Dat gebeurt in werkelijkheid niet altijd, aangezien burgers vaak niet op de hoogte zijn van deze werkwijze.
 

Contact en openingsuren
Jan van Ruusbroecpark
Hoeilaart 1560
België
Wegbeschrijving
Telefoon
02 658 28 50
Huidige openingsuren
Vandaag open van 8:15 tot 12:00 en van 16:00 tot 19:30
Morgen open van 8:15 tot 12:00
Een afspraak maken wordt aangeraden.

Alle openingsurenAfspraak Burgerzaken

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Mis geen enkel nieuwtje over Hoeilaart