Deze week starten we met het thema ‘hoffelijkheid’. Hoffelijkheid in het verkeer is essentieel voor een veilige en prettige omgeving voor iedereen. Het betekent meer dan alleen het volgen van verkeersregels: het gaat om aandacht en respect hebben voor alle weggebruikers. Vandaag richten we ons specifiek op de interactie tussen fietsers en voetgangers. Hoewel fietsers vaak sneller en wendbaarder zijn, zijn voetgangers de meest kwetsbare groep en verdienen zij extra aandacht en zorg.
Voetgangers zijn minder beschermd en kunnen onvoorspelbaar reageren. Ze stoppen soms plotseling of veranderen van richting zonder waarschuwing, wat gevaarlijk kan zijn als fietsers hier niet op anticiperen. Het is belangrijk dat fietsers zich hiervan bewust zijn en hun gedrag hierop afstemmen. Hoffelijkheid betekent hier: alert zijn, snelheid aanpassen en de ruimte geven die voetgangers nodig hebben.
Praktische tips voor hoffelijke fietsers
- Maak je aanwezigheid op een vriendelijke manier duidelijk. Gebruik je bel met mate, en zorg ervoor dat het niet schrikwekkend is. Een klein gebaar zoals een knikje of een korte “pas op” kan duidelijk maken dat je nadert zonder stress te veroorzaken.
- Probeer altijd minimaal een meter ruimte te houden wanneer je een voetganger passeert. Dit zorgt voor een gevoel van veiligheid. Als er onvoldoende ruimte is, rem dan af en wacht geduldig tot je veilig kan inhalen.
- Bij zebrapaden hebben voetgangers altijd voorrang, ook als het zebrapad over het fietspad loopt. Verminder je snelheid bij het naderen en wees bereid te stoppen. Maak oogcontact om duidelijk te communiceren dat je hen ziet en laat hen veilig oversteken.
- Voetpaden zijn uitsluitend voor voetgangers. Als je als fietser op een voetpad moet zijn (bijvoorbeeld om te parkeren), stap dan af en wandel met de fiets aan de hand. Parkeren met de fiets op het voetpad mag alleen nog als er minstens 1,5 meter vrije ruimte is.
- In zones waar fietsers en voetgangers dezelfde ruimte delen is het essentieel om je snelheid te verlagen. Anticipeer op onverwachte bewegingen van voetgangers en zorg ervoor dat zij zich niet onder druk gezet voelen.
- Kinderen, ouderen en mensen met een beperking verdienen extra aandacht. Kinderen kunnen plotseling van richting veranderen, ouderen reageren mogelijk trager en mensen met een beperking zijn niet altijd goed zichtbaar. Geduld en extra ruimte zijn hier de sleutel.
Een kleine aanpassing in houding of gedrag kan een groot verschil maken en zorgt ervoor dat iedereen, jong en oud, met een veilig gevoel kan deelnemen aan het verkeer!