Hoe werkt de strooidienst?

Eerst komen de grote invalswegen aan de beurt en de wegen die door het openbaar vervoer gebruikt worden. Daarna worden de andere straten bestrooid. Op slecht bereikbare plaatsen, waar het ook voor de strooiwagens moeilijk en gevaarlijk rijden is, worden zakken zout afgezet. De bewoners kunnen daarmee zelf hun straat vrijmaken.

Vannacht kregen we te maken met een eerste winterprik. Onze diensten reden om 6.30 uur vanmorgen uit en stellen alles in het werk om de straten vrij te maken.

Wanneer rijden de strooidiensten uit?

Binnen de technische dienst werd een beurtrol opgesteld. Van eind november tot begin maart is er elke dag 24 uur op 24 uur een ploeg stand-by. Naast de twee grote strooiwagens, wordt ook de straatveegmachine ingeschakeld. Dat kleine voertuig is handig voor het vrijmaken van kleinere wegen en fietspaden.

Wie binnen de technische dienst van wacht is, houdt de weersomstandigheden in het oog via de website van het KMI en beslist om de strooiwerken aan te vangen wanneer het nodig is (bij code geel vanaf 6.30 uur en bij code oranje vanaf 5 uur). Er wordt niet gestrooid voor 5 uur ’s morgens en na 22 uur ’s avonds. 's Nachts is er te weinig verkeer om het zout te laten inwerken.

Druk bereden straten krijgen voorrang op minder druk bereden straten. Eerst komen de grote invalswegen aan de beurt en de wegen die door het openbaar vervoer gebruikt worden. Daarna worden de openbare plaatsen gestrooid (toegangen naar stations, bushaltes, scholen, kinderdagverblijf, kerk, woonzorgcentrum, sport- en cultuurcentrum). De wijken volgen nadien.

Het strooizout werkt beter wanneer er regelmatig over gereden wordt. In straten met druk verkeer werkt het dus beter dan in straten met weinig verkeer.

In straten waar geschrankt parkeren mogelijk is vragen we om bij vriesweer de auto's zoveel mogelijk langs één kant te parkeren zodat de strooiwagen goed door kan.

Slecht bereikbare plaatsen

Op slecht bereikbare plaatsen, waar het ook voor de strooiwagens moeilijk en gevaarlijk rijden is, werden in totaal 400 zakken zout afgezet. De bewoners kunnen daarmee zelf hun straat vrijmaken. Dat strooizout mag niet gebruikt worden op privédomein. De zakken worden telkens aangevuld.

Voetpaden

Voetpaden moeten door de bewoners zelf vrijgemaakt worden (art. 66 politiereglement).

Problemen?

In geval van problemen mag je steeds contact opnemen met de technische dienst.

Contact en openingsuren
Jan van Ruusbroecpark
Hoeilaart 1560
België
Wegbeschrijving
Telefoon
02 658 28 70
Huidige openingsuren
Vandaag gesloten
Morgen open van 8:15 tot 12:00
Een afspraak maken wordt aangeraden. Op donderdag tussen 16 en 19.30 uur kan je op deze dienst ook terecht op afspraak.

Alle openingsuren

Schrijf je in op de nieuwsbrief