Facelift voor stationsomgeving Groenendaal

Vanaf het najaar 2022 wordt de stationsomgeving in Groenendaal aangepakt. Er komt een reizigersparking en een betere fietsverbinding vanuit Hoeilaart.

  • Waar? Station Groenendaal.
  • Wanneer? november 2022 – begin 2024
  • Wat? Heraanleg reizigersparking en stationsplein.
  • Door wie? Samenwerking van NMBS, De Lijn, het Agentschap Natuur en Bos en de gemeente Hoeilaart.
  • Verkeershinder? Beperkte parkeermogelijkheden.

Voor de inrichting van het stationsplein en de aanleg van een grote parking werd een samenwerkingsovereenkomst afgesloten tussen de NMBS, De Lijn, het Agentschap Natuur en Bos en de gemeente Hoeilaart. Net als het ecorecreaduct vormen de parking en het plein belangrijke onderdelen in de ontwikkeling van Groenendaal als poort tot het Zoniënwoud en knooppunt waar verschillende vervoersmiddelen op elkaar aansluiten.

De oude goederenopslagplaats van het station wordt omgevormd tot een parking en zal plaats bieden aan 247 plaatsen voor wagens en 75 voor fietsen. De aanleg start dit najaar en, wanneer de werken aan het spoor achter de rug zijn, zal de NMBS ook het plein vóór het station afwerken.

station Groenendaal

De gemeente Hoeilaart van haar kant zal het fietspad vanuit het dorpscentrum naar Groenendaal via het plein en de parking doen aansluiten op de fietssnelweg, zodat er een directe fietsverbinding tussen Hoeilaart en Brussel ontstaat. Ook de groenaanleg van de site zal de gemeente voor haar rekening nemen. De gemeente zal voor deze werken subsidies ontvangen van de provincie Vlaams-Brabant en van het Agentschap Natuur en Bos.

Voor het restaureren van het beschermde stationsgebouw werd bij Erfgoed Vlaanderen een subsidiedossier ingediend dat intussen werd goedgekeurd. De gemeente wacht op de handtekening van de bevoegde minister zodat de restauratie kan aanvangen en het station volwaardig deel kan uitmaken van de opgewaardeerde site.

UPDATE: Parking in Groenendaal gesloten vanaf zaterdag 11 maart

Hoe je vlot en veilig naar het station geraakt, ontdek je op onze pagina Vlot en veilig met de trein naar Brussel.

Contact en openingsuren
Jan van Ruusbroecpark
Hoeilaart 1560
België
Wegbeschrijving
Telefoon
02 658 28 70
Huidige openingsuren
Vandaag gesloten
Morgen gesloten
Een afspraak maken wordt aangeraden. Op donderdag tussen 16 en 19.30 uur kan je op deze dienst ook terecht op afspraak.

Alle openingsuren

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Mis geen enkel nieuwtje over Hoeilaart