Meldpunten discriminatie

Racisme en discriminatie zijn nooit goed te praten. Hoe ontstaat discriminatie? En hoe kan jij helpen om racisme en discriminatie te bestrijden? Ontdek het hier.

Meld racisme of discriminatie

Was je getuige van racisme of ben je zelf gediscrimineerd, blijf er dan niet mee zitten. Meld het aan Unia, een onafhankelijke, openbare instelling voor gelijke kansen en tegen discriminatie. De medewerkers van Unia bieden een luisterend oor, ze informeren je over je rechten en zoeken, indien je dat wenst, mee naar een oplossing.
Iets gezien of zelf meegemaakt? Doe je melding online of bel het gratis nummer 0800 12 800.

Voor meer uitleg in Vlaamse Gebarentaal: klik hier.

Discriminatie op basis van geslacht

Bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen kunnen zowel vrouwen als mannen terecht met een melding van discriminatie op basis van geslacht. Transpersonen en Intersekse personen kunnen er terecht met een melding gerelateerd aan genderidentiteit, -expressie en seksekenmerken.
Meld het hier of bel het gratis nummer 0800 12 800.

Bij de opvang- en infolijn Lumi kan je terecht met al je vragen over gender en seksuele voorkeur, of het nu over jezelf gaat of over iemand anders (je kind, een leerling, vriend of vriendin, collega ...). Lumi biedt je ook een veilige plaats om te spreken over discriminatie, helemaal anoniem, gratis en zonder vooroordelen. Mail of chat via www.lumi.be of bel het gratis nummer 0800 99 533.

Discriminatie op de woonmarkt

Uit onderzoek blijkt dat discriminatie nog altijd een hindernis vormt bij het zoeken van een woning op de private huurmarkt. Het onderscheid tussen legitieme selectie en discriminatie blijkt niet altijd even duidelijk te zijn. De brochure biedt daarom huurders, verhuurders en professionele spelers zoals vastgoedmakelaars een overzicht van de discriminatiewetgeving. Wat is discriminatie en wanneer is een keuze voor een bepaalde huurder toch gerechtvaardigd? Welke eisen mag je stellen aan kandidaat-huurders? En welke informatie mag op welk tijdstip worden opgevraagd? Consulteer hier de infobrochure.


 

Meer info?

Dienst Welzijn

0492 13 49 03

Huidige openingsuren
Vandaag gesloten
Morgen gesloten
Een afspraak maken wordt aangeraden.

Alle openingsuren