Lezing: Wat 250 jaar landkaarten ons leren over de natuur vandaag (2de zondag in Zoniën)

Lezing of congres

Wanneer

08/09/2024 10:30 to 12:30

Waar

Bosmuseum Hoeilaart / Onthaalpoort Groenendaal
Duboislaan 2
Hoeilaart 1560
België
Wegbeschrijving

Prijzen

Gratis

Een innovatief onderzoek van verschillende overheidsdiensten bracht via Artificiële Intelligentie (AI) liefst 250 jaar Vlaamse landschapsevolutie in beeld. Wat leren we hieruit? In de eerste plaats waar oude bossen of historisch permanente graslanden zich bevinden, die vandaag van groot belang zijn voor koolstofopslag. Maar ook dat we sinds de jaren zestig steeds minder rekening hielden met de draagkracht van landschappen om het landgebruik te bepalen. De klimaatopwarming wreekt zich hierdoor steeds meer, in de vorm van overstromingen van woonwijken, verminderde kustbescherming of droogteproblemen voor landbouw en natuur.



Het onderzoek kan ons helpen om te bepalen waar en hoe we het natuurlijk functioneren van een landschap kunnen herstellen of versterken, met het opnieuw laten meanderen van rivieren, ruimte te maken voor water in valleigebieden, het beschermen van oude bossen of van historisch permanente graslanden. Het onderzoek geeft dus mooi aan waar natuurgebaseerde oplossingen het meest kansrijk zijn. Tijdens de lezing gaan we hier dieper op in.



Erik Grietens is sinds de jaren ’90 beleidsmedewerker ruimtelijke ordening bij Bond Beter Leefmilieu, de koepelorganisatie van milieu- en natuurvereniging in Vlaanderen. Hij is tevens voorzitter van de Milieu- en Natuurraad Vlaanderen. Door zijn jarenlange ervaring bij BBL weet hij goed wat de milieu-en natuurproblemen zijn in het dichtbevolkte Vlaanderen en waar de mogelijke oplossingen liggen.



Na de lezing start om 14u een wandeling met als thema "Op zoek naar de relicten van Albrecht & Isabella".