Zustergemeente Valtournenche (Italië)

Wapenschild Valtournenche

Sinds februari 2011 is Hoeilaart officieel verbroederd met het Italiaanse Alpendorp Valtournenche.

Valtournenche ligt in de provincie Valle d’Aosta, in het gelijknamige zijdal Valtournenche. Het is een gezellig bergdorp met een oud centrum zonder pompeuze nieuwbouwcomplexen. Het ligt op 1524 meter hoogte, aan de voet van de Matterhorn (4478 m), op de grens met Zwitserland. Valtournenche heeft een zeer lange toeristische traditie: in de 19de eeuw was het een bekend vertrekpunt voor expedities naar de Matterhorn (‘Monte Cervino’).

Valtournenche

Op bestuurlijk vlak vormt Valtournenche een gemeente met vijf frazioni (gehuchten), waaronder het drukbezochte wintersportoord Breuil-Cervinia (2003 m). In totaal wonen er zo’n 2100 inwoners, die winter en zomer met veel gastvrijheid en lekker eten een veelvoud aan vakantiegangers ontvangen. Skiën, wandelen en mountainbiken in het indrukwekkende decor van de Matterhorn is onvergetelijk! Het is ongetwijfeld een van de mooiste plekken in de Italiaanse Alpen. Ook een aantal Hoeilanders gaat regelmatig in dit skigebied op vakantie. Daaruit groeide de idee om te verbroederen.

Ook eind september is een uitstekend moment om met Valtournenche, zijn bewoners en tradities kennis te maken. Dan kan je La Desarpa meemaken: de feestelijke terugkeer naar het dorp van het vee dat de zomermaanden doorbracht op de hoge alpenweiden.