Voorlopig rijbewijs

Wat?

Om een motorvoertuig te mogen besturen op de openbare weg moet je minstens 18 jaar oud zijn en moet je over het juiste rijbewijs beschikken.

Tijdens de (praktische) opleidingsperiode worden voorlopige rijbewijzen uitgereikt. Daarvoor moet je eerst slagen in een theoretisch rijexamen, dat vanaf 17 jaar kan afgelegd worden. Om een bromfiets klasse B te mogen besturen, heb je geen voorlopig rijbewijs nodig.

De geldigheid van het voorlopig rijbewijs hangt af van het door jou gekozen model: 18 of 36 maanden voor de auto, 1 jaar voor elk ander voertuig.

Hoe aanvragen?

  • Om een voorlopig rijbewijs aan te vragen, moet je langsgaan bij de dienst Burgerzaken. Zij vragen het rijbewijs aan bij de gecentraliseerde dienst.
  • Je kan een voorlopig rijbewijs M12, M18 en M36 ook online aanvragen via deze link.
  • Het voorlopig rijbewijs wordt aangemaakt op basis van de elektronische identiteitskaart. De foto en de handtekening worden automatisch opgehaald uit de databank. Je hoeft dus geen nieuwe pasfoto te voorzien, tenzij je een andere pasfoto dan die van je eID wil gebruiken. Ook de handtekening kan vernieuwd worden indien deze niet meer dezelfde is.
  • Bij de aanvraag van een voorlopig rijbewijs van 36 maanden voor de auto moet je minstens 1 (en maximum 2) begeleider(s) opgeven. Deze begeleider moet over een rijbewijs van dezelfde categorie beschikken als deze waarvoor de aanvraag ingediend wordt. De begeleider moet minstens 8 jaar over dit rijbewijs beschikken en mag de afgelopen drie jaar niet vervallen zijn van het recht tot besturen. Daarnaast mag de begeleider ook niet vermeld zijn op een ander voorlopig rijbewijs, behalve voor dezelfde kandidaat, gedurende het jaar dat voorafgaat aan de afleverdatum van het voorlopig rijbewijs.  Dat verbod geldt niet voor eigen kinderen, kleinkinderen, wettige partner, zussen, broers en pleegkinderen.
  • Je kan het rijbewijs na vijf werkdagen persoonlijk afhalen bij de dienst Burgerzaken. Wanneer je het voorlopig rijbewijs niet afhaalt binnen de 90 dagen na de aanvraag, wordt het vernietigd en moet je een nieuw voorlopig rijbewijs aanvragen.

Wat meebrengen?

  • Aanvraagformulier van het examencentrum of huidig rijbewijs.
  • Eventueel een bekwaamheidsattest afgeleverd door de rijschool, eventueel een rijgeschiktheidsattest (voor categorie C en D).
  • Wanneer je een andere foto wilt dan op je identiteitskaart: 1 recente pasfoto met lichte, egale achtergrond. De dienst Burgerzaken heeft een pasfotocabine waar je pasfoto's kan laten maken.
  • Voor de aanvraag van een voorlopig rijbewijs van 18 maanden, moet je het attest van de rijschool meenemen om te bewijzen dat je de verplichte 20 uren praktische les gevolgd hebt.

Hoeveel kost het?

25 euro.
Pasfoto's ter plaatse: 6 euro.
Op de dienst Burgerzaken kan je betalen met je bancontactkaart.

Huidige openingsuren
Vandaag gesloten
Morgen open van 8:15 tot 12:00
Een afspraak maken wordt aangeraden.

Alle openingsurenAfspraak Burgerzaken