Op de gemeenteraad van 26 september 2022 werd prof. dr. em. Serge Muyldermans de titel van ereburger toegekend.
Serge Muyldermans, geboren en getogen Hoeilander, was 30 jaar geleden in een labo op de VUB een van de ontdekkers van de zware keten antilichamen bij kameelachtigen. Hij behaalde hiermee internationale faam met onder meer het verschijnen van een artikel in het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift ‘Nature’ in 1993. Tegen het einde van de jaren negentig volgden nog vele publicaties en werd meer en meer duidelijk welke perspectieven deze ontdekking effectief te bieden heeft.
In 2001 richtte Serge het bedrijf Ablynx op. Enkele onderzoekers die door hem werden opgeleid stapten mee in dit succesverhaal. Zelf bleef hij, als eeuwige altruïst, verder werken als prof en onderzoeker aan de VUB. Hij bleef Ablynx wel wetenschappelijk adviseren in de beginjaren. Al snel groeide Ablynx uit tot een bedrijf met enkele honderden werknemers. Door de meeste grote pharmabedrijven werd geïnvesteerd in het NANOBODY platform dat ondertussen onder trademark was geplaatst.
In 2018 werd Ablynx opgekocht door Sanofi voor $4,8 miljard (omgerekend toen 3,9 miljard euro). Dat is meer dan de opbrengst van de verkoop van Omega Pharma door Marc Coucke. Anders dan bij Marc Coucke werd Serge er zelf geen multimiljardair door. Maar weten dat een technologie die jezelf hebt uitgewerkt, tot zo’n economisch succes kan leiden, leverde hem ongetwijfeld meer trots op dan Marc Coucke.
In 2018 werd de Nobelprijs voor scheikunde onder andere uitgereikt aan Sir Greg P. Winter, voor het uitwerken van de technologie ‘Faagdisplay van peptides en antilichamen’. De technologie die leidde tot deze Nobelprijs, werd initieel op punt gesteld voor klassieke antilichamen. Serge werkte samen met Greg Winter om de techniek op punt te stellen en te combineren met de sterktes van de kameelantilichamen. Grote wetenschappers inspireren elkaar. Hoeveel Hoeilanders kunnen zeggen dat ze hebben samengewerkt met een Nobelprijswinnaar, laat staan hen hebben geïnspireerd?
Serge heeft mogen spreken op zowat elk congres of wetenschappelijke bijeenkomst over immunologie. Hij heeft wereldwijde naam en faam in zijn vakgebied, maar heeft dit nooit echt aan de grote klok gehangen. Hij heeft steeds zijn wetenschappelijke kennis verspreid en gebruikt om anderen vooruit te helpen in hun onderzoek.
Terwijl het bedrijf Ablynx enorm groeide en economische vooruitgang boekte, kon Serge ervan genieten om onderzoekers in bijvoorbeeld de wijnbouw vooruit te helpen. Als zoon van een serrist was hij haast even trots dat hij kon helpen bij het bestrijden van de ziektes op druiven. Zoals Felix Sohie ging leren over het solferen bij de Fransen, heeft Serge de Fransen geholpen druivenziektes te bestrijden, met de technologie van de kameelantilichamen.
Hij heeft mogen en kunnen reizen naar zowat elk land waar er kameelachtigen leven. Na de eerste dromedaris uit Marokko die spoorloos verdween, ging hij op zoek naar samenwerkingen in elk land waar kameelachtigen te vinden zijn. Van een yurt in Mongolië, bij universiteiten en onderzoekscentra van China tot Argentinië, tot bij de sjeik van Dubai: overal ging Serge op de thee.
Uiteindelijk werden ook dezelfde eigenschappen gevonden bij lama’s en alpaca’s. Deze dieren kunnen makkelijker hier in België gehouden worden, wat het onderzoek eenvoudiger maakte. Toch blijft Serge intussen een graag geziene gast in vele verre landen.
Maar ook in Hoeilaart is hij een gekend gezicht. Serge is jeugdtrainer en voorzitter geweest van voetbalclub Eendracht Hoeilaart en was later stichter van de fusieclub voetbalclub ERC Hoeilaart. Bij ERC was hij voorzitter tot 2013 en is hij tot nu nog steeds gerechtigd correspondent. Hij volgde hiermee het voorbeeld van zijn vader Marcel Muyldermans die in het verleden de twee harmonieën in Hoeilaart samenbracht tot de Nero’s Muzikanten.
Net voor de COVID-19 uitbraak ging Serge met pensioen aan de VUB, hij werd dus professor emeritus. Er kwam wat tijd vrij om enkele mooie stukken te schrijven op de website van senioren Hoeilaart, om zo meer wetenschappelijke inzichten en informatie te delen.
Niet enkel vanachter zijn bureau wou hij bijdragen. Toen de vaccinatiecentra werden opgericht, stelde hij zich kandidaat als vrijwilliger. Eerst fungeerde hij als steward, nadien werd hij de rechterhand van de centrumverantwoordelijke. Ook op die manier draagt hij hard bij aan het welzijn van onze gemeenschap.