Samen tegen eenzaamheid

Eenzaamheid is een persoonlijk gevoel die meer voorkomt dan dat we vaak denken. Door als lokaal bestuur maar ook als buur, familielid of vriend er oog voor te hebben, kunnen we er samen iets aan doen.

Wil je meer weten over het thema? Dan kan je het interview van psychiater Dirk De Wachter doornemen of de online training van Humanitas overlopen.

Wat kan jij doen?

Hieronder vind je wat tips om met het gevoel eenzaamheid aan de slag te gaan. Uiteraard is elke situatie anders.

Spreek erover

Op eenzaamheid rust vaak nog een taboe, toch is het een gevoel dat bij veel mensen terugkomt. Probeer je gevoel te aanvaarden, het mag er zijn, en praat erover met iemand. Familie, vrienden, buren … kunnen een luisterend oor zijn.

Heb je niemand om mee te praten? Voor een gesprek kan je altijd terecht bij Tele-Onthaal op het telefoonnummer 106 of via chat.

Heb je nood aan extra psychologische ondersteuning? In de Druivenstreek kan je terecht bij een aantal psychologen die eerstelijnspsychologische sessie aanbieden. De lijst van psychologen vind je op deze website.

Mensen ontmoeten

  • Ga eens naar een activiteit van een lokale vereniging. Hoeilaart telt heel wat verenigingen: een ouderenvereniging, jeugdbeweging, sportclub, dorpsraad … Zij organiseren regelmatig activiteiten.
  • Doe beroep op een vrijwilliger: er zijn verschillende organisaties die vrijwilligers hebben die bij je aan huis komen of met je op stap gaan. Informeer je zeker eens bij Samana Hoeilaart via 02 657 12 65 of miasalimans@hotmail.com.
  • Doe vrijwilligerswerk: er zijn veel organisaties en diensten die op zoek zijn naar vrijwilligers. Via vrijwilligerswerk leer je mensen kennen, help je daarbij nog eens anderen en gebruik je je eigen talenten. Meer informatie over vrijwilligerswerk in Hoeilaart vind je in het vrijwilligersloket terug of bij de dienst Vrije Tijd via vrijetijd@hoeilaart.be of 02 657 05 04.

Mobiliteit

Wil je graag ergens naartoe maar heb je problemen om er te geraken?

Durf hulp te vragen aan de mensen om je heen, vaak doen ze dit met plezier.

  • Informeer bij je mutualiteit, zij hebben een vervoerdienst, maar de voorwaarden zijn niet bij elke mutualiteit dezelfde.
  • Bij Mobitwin staan vrijwilligers in voor het vervoer. Ga na of je aan de voorwaarden voldoet. 

Heb je nog vragen?

Of weet je niet goed waar je terecht kan? Met de dienst Welzijn gaan we graag met jou op zoek: contacteer ons via welzijn@hoeilaart.be of 0492 13 49 03.

Meer info?

Dienst Welzijn

0492 13 49 03

Huidige openingsuren
Vandaag open van 8:15 tot 12:00
Morgen open van 8:15 tot 12:00
Een afspraak maken wordt aangeraden.

Alle openingsuren