Reispas (paspoort)

Wat?

Om naar het buitenland te reizen heb je officiële reisdocumenten nodig. Voor een vijftigtal landen en regio’s, waaronder alle landen van de Europese Unie, volstaat een identiteitskaart. Andere landen eisen een reispas (paspoort), eventueel met visum en/of een inentingsbewijs. Informeer je dus goed voor je vertrekt. De dienst Burgerzaken en reisorganisatoren kunnen je meer inlichtingen geven. Meer info vind je ook op www.diplomatie.belgium.be.

Wanneer een reispas verplicht is, geldt deze verplichting ook voor kinderen onder de 12 jaar, en dus ook voor pasgeboren baby's. Een reispas blijft 7 jaar geldig en kan niet verlengd worden. Voor jongeren onder de 18 jaar is de reispas slechts 5 jaar geldig.

Ook vreemdelingen die een Belgisch verblijfsbewijs hebben, moeten in het bezit zijn van een geldige nationale identiteitstitel (paspoort, identiteitskaart of reistitel) om te reizen. Een verblijfsbewijs bewijst de identiteit van een persoon niet. Het bewijst alleen dat de vreemdeling in orde is met de Belgische vreemdelingenwetgeving.

Hoe aanvragen?

  • Om een reispas aan te vragen moet je persoonlijk langsgaan bij de dienst Burgerzaken, omdat je originele handtekening en vingerafdrukken vereist zijn.
  • De aanvraag voor een reispas moet minstens twee weken op voorhand bij de dienst Burgerzaken ingediend worden. Voor noodgevallen bestaat er ook een (duurdere) spoedprocedure, die maximum 2 werkdagen in beslag neemt.

Wat meebrengen?

  • Je identiteitskaart.
  • 1 recente pasfoto (in kleur met witte achtergrond).
  • Je oud of vervallen paspoort (indien van toepassing).

Hoeveel kost het?

Volwassenen (7 jaar geldig):

  • Gewone procedure: 74 euro.
  • Spoedprocedure: 250 euro.

Kinderen en jongeren (-18 jaar) (5 jaar geldig):

  • Gewone procedure: 44 euro.
  • Spoedprocedure: 220 euro

Op de dienst Burgerzaken kan je cash betalen of met je bancontactkaart.

Wat bij diefstal of verlies?

Verlies geef je aan bij de dienst Burgerzaken. Je hoeft daarvoor niet langs te gaan bij de politie.

Diefstal moet je wel aangeven bij de politie. Zij geven je een voorlopig attest. Met dat attest kan je vervolgens bij de dienst Burgerzaken een nieuwe reispas aanvragen.

Huidige openingsuren
Vandaag open van 8:15 tot 12:00 en van 16:00 tot 19:30
Morgen open van 8:15 tot 12:00
Een afspraak maken wordt aangeraden.

Alle openingsurenAfspraak Burgerzaken