Asbest zit overal. In onze huizen en in onze omgeving. Vroeger, en zeker tot in de jaren ’80 van de vorige eeuw, leek het immers prima bouw- en isolatiemateriaal. Het is sterk en vuurvast. Intussen weten we dat asbest ook gevaarlijk is: de vezels waaruit het bestaat, kunnen op termijn gezondheidsproblemen veroorzaken. We zijn dus maar beter voorzichtig wanneer we in of rond ons huis afbraak- of renovatiewerken gaan uitvoeren. Alleen als de woning van na 2000 dateert, is de kans bijna nihil dat er asbest in huis zit.
Voor welke materialen moet je zeker aandacht hebben?
- Golfplaten. Alle golfplaten van voor 1998 bevatten wellicht asbest (behalve die met het kenmerk ‘NT’).
- Isolatiemateriaal. Witte gips rond leidingen, karton in elektrische toestellen, platen om vochtige lokalen of stookruimtes te isoleren, …
- Oude buizen. Cementbuizen voor riolering, ventilatie, regenwaterafvoer, schoorstenen of bekisting, …
- Dak- en gevelbekleding. Leien zijn alleen asbestvrij wanneer ze na 1996 gefabriceerd zijn of het kenmerk ‘NT’ bevatten.
- Oude vloerbekleding. Bij oude vloerbekleding is vaak een asbesthoudende vilt bevestigd aan de onderkant.
Asbest mag je alleen zelf verwijderen wanneer er sprake is van gebonden asbest (zoals bij golfplaten of leien). Draag altijd beschermende kledij en breek of beschadig de materialen niet!
Bij losgebonden asbest (asbesthoudende isolatie rond leidingen bijvoorbeeld) moet je altijd een beroep doen op een erkend asbestverwijderaar.
Check wat je moet doen op de app AsbestCheck of de website www.alertvoorasbest.be.