Van 25 mei tot en met 1 juni zetten we in Hoeilaart bijen, vlinders en andere onmisbare bestuivers extra in de kijker tijdens de Week van de Bij. Deze kleine helden zijn cruciaal voor onze natuur én onze voedselvoorziening, maar komen steeds vaker in de problemen door het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen.
Waarom onze bestuivers bescherming nodig hebben
Uit onderzoek blijkt dat insecten bijzonder gevoelig zijn voor pesticiden. Sommige middelen zijn meteen dodelijk voor bijen die in contact komen met besmette nectar of stuifmeel. Andere verstoren hun oriëntatie, verzwakken hun afweersysteem of belemmeren de voortplanting. Ook herbiciden vormen een gevaar: ze doden niet alleen onkruid, maar ook wilde bloemen – een belangrijke voedselbron voor bijen en vlinders.
Zelfs in stuifmeel, bijenwas en kippeneieren worden resten van pesticiden teruggevonden. Chemische stoffen uit bijvoorbeeld vlooienbandjes of bleekwater komen via huisdieren of regenwater terecht in tuinen en nesten van vogels zoals koolmezen. Regenwormen – die essentieel zijn voor een gezonde bodem – én grondnestelende bijen lijden hieronder.
Laat daarom chemische middelen zoals onkruidverdelgers, slakkenkorrels, mierendoosjes, vliegenvangers en bleekwater achterwege.
Hoe zorg jij voor een bijvriendelijke tuin?
Je hoeft geen grote tuin te hebben om een verschil te maken. Ook in kleine buitenruimtes kan je bijdragen aan meer biodiversiteit:
- Kies voor inheemse planten en breng structuur in je tuin met bomen, struiken en bodembedekkers.
- Laat de natuur haar gang gaan op een stukje van je tuin.
- Tuinier biologisch, zeker als je een moestuin hebt.
- Vermijd het gebruik van pesticiden.
Bestrijd tuinplagen met de kracht van de natuur
Door je tuin biodivers en natuurlijk te houden, creëer je een evenwichtige leefomgeving waarin plagen minder kans krijgen. Gifvrije tuinen trekken sneller kikkers en egels aan, die op slakken jagen. Lieveheersbeestjes en gaasvlieglarven bestrijden bladluizen, tripsen en spintmijten. Laat afgevallen bladeren liggen; egels gebruiken ze als schuilplaats en eten plaaginsecten. Nestkastjes voor mezen helpen om luizenpopulaties te beheersen.
Door te kiezen voor een natuurlijke aanpak maak je van je tuin een veilige haven voor bestuivers én andere dieren.
Meer weten?
Meer info over de 'Week van de Bij' vind je hier.