Dit jaar brengen we hulde aan Victor Marchand.
Maandag 11 november 2024
- 9.30 uur: eucharistieviering in het teken van Wapenstilstand in de Sint-Clemenskerk.
- 10.30 uur: samenkomst op het Gemeenteplein.
- 10.45 uur: hulde aan de gesneuvelden van beide wereldoorlogen en de Koreaoorlog, op de begraafplaats.
- 11.30 uur: hulde aan Victor Marchand, op de hoek van de Victor Marchandstraat en de Molenstraat.
- 12 uur: herdenking van de gesneuvelden bij de gedenksteen in het Jan van Ruusbroecpark.
Iedereen is welkom om deze plechtigheden bij te wonen.
Victor Henri Marchand (1893-1915)
Victor werd op 10 februari 1893 geboren in Overijse. Zijn moeder, Isabelle Marchand, was ongehuwd. Nadat haar zus in het kraambed stierf, huwde Isabelle in 1897 met haar schoonbroer Jean-Baptiste Fluyt en trok ze met haar zoontje en haar moeder in bij zijn omvangrijke gezin in Hoeilaart. Een nieuw samengesteld gezin avant la lettre. Als tiener verloor hij zijn jonge moeder en stiefvader, waardoor zijn grootmoeder hoofd van het gezin werd.
Victor werd serrist. Hij maakte vanaf 1913 deel uit van het 5e Linieregiment dat tijdens Wereldoorlog I meevocht rond Diksmuide. In 1915, hij was toen 22 jaar, was zijn regiment gelegerd in Sint-Jacobskapelle. Vandaag de dag een deelgemeente van Diksmuide, vlak aan de IJzer. Het dorp, een netwerk van loopgraven, lag in de frontlinie en had het hard te verduren. Op 18 augustus 1915, tijdens het onderhoud van de wapens, liep het fout. Een medesoldaat had zijn wapen niet ontwapend waardoor er nog een kogel gekamerd was. Bij de manipulatie van het wapen ging het schot ongewild af en werd Victor Marchand dodelijk getroffen.
Hij liet geen vrouw of kinderen na, maar zijn familie streed nog jaren om de exacte omstandigheden van het dodelijke incident te achterhalen. Victor werd begraven op de Belgische militaire begraafplaats van De Panne (grafnummer P-197), waar 3433 gesneuvelde Belgen uit de Eerste Wereldoorlog hun laatste rustplaats vonden. De Victor Marchandstraat die uitgeeft op de Molenstraat, waar hij opgroeide, werd in 1921 naar hem vernoemd.