Registreer je fiets met mybike!

Fietsdiefstal komt jammer genoeg steeds vaker voor. Daarom heeft de federale overheid en de drie gewesten de handen in elkaar geslagen en een nieuw uniform systeem uitgewerkt tegen fietsdiefstal. Dit nieuwe systeem gaat verder dan de huidige bestaande systemen, zoals bijvoorbeeld het graveren van het rijksregisternummer. Alle informatie van uw fiets komt via dit systeem in een centraal register te staan. Dit maakt het fietsdieven moeilijker om te bewijzen dat zij eigenaar zijn van een gestolen fiets.

Registratie en gratis anti-fraude sticker

Mybike is gratis en richt zich tot iedereen die in België woont. Fietsers kunnen een gratis anti-fraude sticker met een unieke code aanvragen bij onze dienst Mobiliteit. Die sticker wordt op het frame van de fiets aangebracht. Mybike zorgt ervoor dat die fietsen gekoppeld worden aan de informatie van een geverifieerde eigenaar (via bijvoorbeeld Itsme of eID).

Fietsers die al een gravure of een ander type registratie (serienummer, VeloPass, Bromptonnummer, enz.) hebben, zullen deze gegevens ook kunnen invoeren in hun mybike-account. Dit zal de veiligheid van hun fiets verder verhogen. 

Je kan vanaf nu je fiets registreren of meer informatie vinden op mybike​.belgium​.be. De sticker kan je bij je registratie bestellen en opgestuurd krijgen of afhalen op de dienst Mobiliteit (kasteelhoeve - Jan van Ruusbroecpark) vooraleer je te registreren.

Hoe zet je je fiets goed op slot?

Stap je even de bakker binnen dan volstaat het om een van je wielen aan het frame van je fiets vast te maken. Als je fiets langere tijd op straat doorbrengt, zet hem dan altijd met beide wielen vast. Het achterwiel maak je vast aan het fietskader. Het kader en voorwiel bevestig je aan een fietsenstalling of een stevige paal. Pas op dat je geen voetgangers, kinderwagens en rolstoelgebruikers hindert. Gebruik steeds twee verschillende sloten. Een goed slot herken je aan het Nederlands ART-keurmerk. Geef de voorkeur aan een ringslot (of hoefijzerslot) in combinatie met een beugel- of kettingslot. Vermijd cijfersloten.

Meer info over je fiets beschermen tegen diefstal, vind je hier.

Fiets gestolen?

Doe steeds aangifte bij de politie. Voor de aangifte van fietsdiefstal moet je niet meer naar het politiebureau gaan. Deze diefstal kan je snel en gemakkelijk online melden via: www.policeonweb.be. Als de politie weet dat je fiets gestolen is, kan ze hem terugbezorgen als ze hem vinden.

Surf ook naar de website www.bikebank.be. Gevonden fietsen worden door politie op deze website geplaatst met een foto en de belangrijkste kenmerken. Even klikken en je krijgt een overzicht van alle fietsen die aan deze beschrijving voldoen. Staat je fiets er niet tussen? Probeer dan later nog eens of schrijf je in voor de e-mailmeldingen en ontvang een melding wanneer een fiets wordt teruggevonden die voldoet aan de kenmerken die je opgaf.

Nuttige link voor meer informatie over fietsdiefstalpreventie: www.fietsersbond.be/fietsmateriaal

Contact en openingsuren
Jan van Ruusbroecpark
Hoeilaart 1560
België
Wegbeschrijving
Telefoon
02 658 28 72
Huidige openingsuren
Vandaag gesloten
Morgen open van 8:15 tot 12:00
Een afspraak maken wordt aangeraden. Op donderdag tussen 16 en 19.30 uur kan je op deze dienst ook terecht op afspraak.

Alle openingsuren

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Mis geen enkel nieuwtje over Hoeilaart