Paarden en extreme hitte

Door de aanhoudende hitte en het gebrek aan regen zijn veel paardenweides veranderd in een droge vlakte. Om het voor een paard zo aangenaam mogelijk te maken, worden een aantal tips aangereikt.

Dieren hebben tijdens warme dagen extra aandacht nodig. Ook zij hebben last van de hitte. Met enkele tips kan je je dier helpen de hitte te trotseren. Belangrijk is om voor verkoeling te zorgen en inspanningen te vermijden. Door de aanhoudende hitte en het gebrek aan regen zijn veel weides veranderd in een droge vlakte en de weide kunstmatig beregenen is niet altijd toegestaan of mogelijk. Om het voor een paard zo aangenaam mogelijk te maken, kunnen de volgende drie tips helpen.

1. Voldoende drinkwater

Het is belangrijk dat paarden altijd toegang hebben tot voldoende schoon drinkwater. Volwassen paarden hebben ongeveer 25 tot 50 liter water per dag nodig. Maar bij hoge temperaturen, zoals nu, kan een paard zelfs tot 60 liter per dag drinken.

2. Schaduw

Paarden zullen bij warme temperaturen meer nood hebben aan beschutting dan op koude dagen. Hun comfortzone ligt tussen 5 en 25°C. Ze zijn dus perfect afgestemd op ons klimaat. Toch is het voor paarden prettig om een schaduwplek te hebben, waar ze verkoeling kunnen zoeken. Staan je paarden permanent op de weide? Dan moet je verplicht de mogelijkheid hebben om ze op te stallen. Heb je die mogelijkheid niet, dan moet er op de weide beschutting voorzien zijn, ofwel in de vorm van een schuilhok, ofwel in de vorm van natuurlijke beschutting (bomen, haag …).

3. Voeding

Hou het gras en de paarden op de weide goed in het oog. Staat er niet meer genoeg gras om alle paarden voldoende te voeden, dan moet je meteen extra voedsel voorzien.

Een gevaar van deze droogte is het gehalte fructaan in het gras. Fructaan is een soort suiker die door het gras wordt aangemaakt onder invloed van zonlicht. Wanneer het gras goed kan groeien, wordt het fructaan verder verwerkt tot bouwstof. Maar wanneer dit niet het geval is – wegens te weinig water of te weinig voedingsstoffen – loopt het fructaangehalte op. Gras met een hoog fructaangehalte kan hoefbevangenheid veroorzaken.

Controleer ook zeker het ruwvoerder op jacobskruiskruid! Onder normale omstandigheden zullen de paarden het vies smakende (bittere) plantje vermijden. Als de plant verdroogt, verdwijnt de bitterheid en wordt het wel gegeten. Bij verdroging verliest jacobskruiskruid echter niets aan giftigheid en worden de giftige bestanddelen dus nog steeds door de dieren opgenomen. Met jacobskruiskruid in hooiweiden is dus voorzichtigheid geboden. In hooi of voordroog blijft de plant giftig en wordt deze niet herkend door de paarden. Het is bijgevolg erg belangrijk om de plant te weren.

Indien je twijfelt over de aanwezigheid van giftige stoffen in uw hooi of voordroog, doe je er goed het ruwvoer te laten onderzoeken.

Meer info?

Milieudienst

02 658 28 71

Contact en openingsuren
Jan van Ruusbroecpark
Hoeilaart 1560
België
Wegbeschrijving
Telefoon
02 658 28 71
E-mailadres
Huidige openingsuren
Vandaag gesloten
Morgen open van 8:15 tot 12:00
Een afspraak maken wordt aangeraden.

Alle openingsuren

Schrijf je in op de nieuwsbrief