Opgelet voor oplichters!

De gsm-nummers van meer dan 3 miljoen Belgen die WhatsApp gebruiken, worden online te koop aangeboden. Verwacht wordt dat criminelen deze gegevens zullen gebruiken om mensen op te lichten via sms-berichten (smishing) of frauduleuze telefoonoproepen (vishing). Oplichters zijn bovendien online zeer actief tijdens de feest- en koopjesperiodes, daarom waarschuwen we om de komende weken extra oplettend te zijn.

Afgelopen week werd op een bekend forum voor hackers een recente database van mobiele telefoonnummers van 487 miljoen WhatsApp-gebruikers te koop aangeboden. De dataset bevat nummers van WhatsApp-gebruikers uit 84 landen waaronder die van meer dan 3 miljoen Belgen.

De kans is nu groot dat cybercriminelen deze gegevens bemachtigen en gebruiken om smishing of vishing aanvallen uit te voeren.

Wat doen als je een verdacht sms'je krijgt?

Smishing is een verdacht sms'je dat een link bevat. Als je op de link klikt, word je naar een valse website geleid waar je gegevens gevraagd worden, of word je overtuigd om een app of een document te downloaden dat een virus bevat. 

  • Klik nooit op een link in een verdacht bericht, open de bijlages niet en download geen applicaties als daar om gevraagd wordt.
  • Stuur verdachte sms'jes door naar Safeonweb. Maak een screenshot en verstuur die naar verdacht@safeonweb.be

Wat doen als je een onverwachte telefoonoproep krijgt?

Vishing is oplichting via de telefoon. Oplichters bellen je op en vragen persoonlijke, financiële of veiligheidsinformatie, of ze vragen om geld over te maken.

  • Geef nooit persoonlijke gegevens, wachtwoorden, codes van je bankkaart of response codes door aan de telefoon.
  • Bel nooit terug naar onbekende nummers. Beantwoord nooit oproepen van nummers die je niet kent, en zeker niet van buitenlandse nummers. Bel deze nummers zeker niet terug.
  • Geloof niet zomaar wat men je aan de telefoon vertelt. Een technologiebedrijf, je bank, de politie of de overheid vragen nooit via de telefoon naar je gegevens of codes.

Lees meer over de verschillende vormen van vishing.

Ben je opgelicht?

Vanaf het moment dat je geld kwijt bent of afgeperst wordt, raden wij aan om een aangifte te doen bij de politie.

Contacteer je bank en/of Card Stop op 078 170 170 als je bankgegevens hebt doorgeven, er geld van je bankrekening verdwijnt of als je geld hebt overgemaakt aan een oplichter. Op die manier kunnen eventuele frauduleuze transacties geblokkeerd worden.

Schrijf je in op de nieuwsbrief