Avontuurlijk en toegankelijk
De oorspronkelijke hondenzone was kaal en niet biodivers, met weinig uitdaging voor honden. De zone werd omgetoverd tot een avontuurlijke plek met speelelementen waarin onze trouwe viervoeters kunnen snuffelen, klimmen, slalommen, door een tunnel kruipen, over een heuvel rennen en ploeteren in een poel. Voor hun baasjes werden er drie rustbanken en een picknickbank geplaatst. De afsluiting werd vernieuwd en de zone werd uitgebreid met een apart plekje voor jonge honden. De zone is nu ook toegankelijker door de aanleg van een grindpad en een kleine waterdoorlaatbare parking op het einde van de Watertorenstraat.
Aandacht voor natuur en vliegend hert
De hondenzone en omgeving – in totaal zo’n halve hectare groot - werd een stuk groener gemaakt door 1200 struiken en 18 hoogstambomen aan te planten. Er is nu ook een broedhoop voor het vliegend hert. Deze kever komt in Vlaanderen alleen nog voor op enkele plaatsen in Oost-Limburg en in de Brabantse Wouden tussen Halle en Leuven. Die broedhoop past perfect binnen het Plan Vliegend hert waarmee enkele gemeenten, natuurorganisaties waaronder het Agentschap voor Natuur en Bos en regionale landschappen samenwerken aan meer natuur en natuurverbindingen rond het Zoniënwoud. Met de natuurlijke inrichting van de hondenzone verbinden we het centrum van Hoeilaart met het natuurgebied Smeiberg, en daar kan ook het vliegend hert wel bij varen.
Honden kunnen vrij ravotten
Als je met je hond gaat wandelen, denk er dan aan dat het verboden is om je hond vrij te laten loslopen. Op straat, in het park, in het bos, … overal op het openbaar domein moeten honden (en andere dieren) aan de leiband. Avontuurlijk ingerichte hondenzones zoals deze bieden een prachtig alternatief om honden vrij te laten rondlopen en ravotten.
Subsidies
De totale kostprijs voor de heringerichte hondenzone bedraagt zo’n 20.000 euro waarvan 80 procent wordt gedragen door Groene Randsubsidies. Een hondenlosloopzone moet zowel voor mens als dier een aangename plek zijn. Honden leren andere dieren in hun buurt verdragen en de baasjes hebben meteen een onderwerp om een gesprek aan te knopen.
Dit project kadert binnen de Vlaamse doelstelling om nieuw openbaar toegankelijk groen te realiseren in de Vlaamse Rand rond Brussel.