Help ons de tijgermug te bestrijden

De tijgermug (Aedes albopictus) is een van de meest gevaarlijke invasieve soorten ter wereld en vormt een ernstige bedreiging voor de volksgezondheid.

De tijgermug kan verschillende gevaarlijke ziektes overbrengen, zoals het knokkelkoortsvirus (denguevirus), het zikavirus en het chikungunyavirus. Daarnaast is ze ook in staat het westnijlvirus te verspreiden. Naast deze gezondheidsrisico’s staat de tijgermug bekend om haar agressieve gedrag bij het zoeken naar bloed. Dit kan leiden tot zoveel overlast dat mensen bepaalde plaatsen gaan vermijden.

De tijgermug heeft zich door toegenomen globalisering en klimaatverandering al kunnen vestigen in Zuid-Europa. Helaas wordt de mug nu ook steeds vaker in België gesignaleerd. Een vroege opsporing is cruciaal om haar vestiging te vertragen en de verspreiding van door muggen overgedragen ziekten te voorkomen.

Hoe bestrijden?

Als je denkt een tijgermug te hebben gezien, maak dan een foto van de mug (voor tips, zie Hoe maak je een goede foto?) en meld je waarneming via de website van MuggenSurveillance.

Hoe herkennen?

De tijgermug is klein, met een grootte tussen de 4 en 5 millimeter en maximaal 9 millimeter. Ze is vooral herkenbaar aan de witte streep op haar achterhoofd en rug en vijf witte strepen op haar poten. Het laatste deeltje van de twee achterpoten is volledig wit.

tijgermug

Meer info?

Klimaatdienst

02 894 95 31

Contact en openingsuren
Jan van Ruusbroecpark
Hoeilaart 1560
België
Wegbeschrijving
Telefoon
02 894 95 31
E-mailadres
Huidige openingsuren
Vandaag gesloten
Morgen open van 8:15 tot 12:00

Alle openingsuren

Schrijf je in op de nieuwsbrief