Een nieuw klimaatactieplan voor Hoeilaart

Hoe wil Hoeilaart de CO2-uitstoot op zijn grondgebied terugdringen? Hoe willen we onze planeet helpen leefbaar houden voor de toekomstige generaties?

Op 25 juni 2014 ondertekende de gemeente Hoeilaart voor het eerst het Burgemeestersconvenant. Daarmee engageerde de gemeente zich om tegen 2020 20% minder CO2 uit te stoten ten opzichte van 2011. Op maandag 23 november 2015 werd het bijhorende klimaatplan door de gemeenteraad goedgekeurd.

Een voortzetting van het burgemeestersconvenant 2020 bleek noodzakelijk, enerzijds om mee de klimaatopwarming proberen te beperken en anderzijds om de gemeente klaar te maken om met de gevolgen ervan om te gaan. Daarom ondertekende de gemeente Hoeilaart op 27 september 2021 het Burgemeestersconvenant 2030. Dit convenant is ambitieuzer en schrijft voor om de uitstoot van CO2 (en andere broeikasgassen) op het grondgebied verder terug te dringen. Het convenant streeft naar een vermindering van 40%, onder meer door een betere energie-efficiëntie en meer productie van hernieuwbare energie. Ook heeft het convenant als doelstelling om de veerkracht te verhogen door ons aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering.

Hoe Hoeilaart dat concreet wil doen, wordt beschreven in het gemeentelijk Klimaatactieplan, dat op 28 november 2022 goedgekeurd werd door de gemeenteraad en de leidraad zal zijn voor het klimaatbeleid van de komende jaren. Het is eveneens de aanzet van een langetermijnbeleid om te evolueren naar een klimaatneutrale gemeente.

Wat is het Burgemeestersconvenant?

Het Burgemeestersconvenant (Convenant of Mayors) is een initiatief van de Europese Commissie. Overal in Europa engageren gemeenten en steden die het convenant ondertekenen, zich om tegen 2030 hun CO2-uitstoot ten opzichte van 2011 met minstens 40 % terug te dringen. Zo ook Hoeilaart. Als lokale overheid staat de gemeente dicht bij de bevolking en kan ze een cruciale rol spelen bij het afremmen van de klimaatverandering en het stimuleren van een mentaliteitsverandering.

Concreet is de gemeente het engagement aangegaan om:

  • tegen 2030 de CO2-uitstoot met ten minste 40% terug te dringen, met name door een betere energie-efficiëntie en een hoger gebruik van hernieuwbare energiebronnen;
  • haar veerkracht te verhogen door zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering;
  • een emissieberekening (CO2-nulmeting) en een beoordeling van de risico’s van en de kwetsbaarheid voor klimaatverandering uit te voeren als uitgangspunten voor het gezamenlijk actieplan;
  • het gezamenlijk duurzaam energie- en klimaatactieplan binnen twee jaar na de formele ondertekening van het Burgemeestersconvenant in te dienen;
  • de nodige middelen in te zetten om de vereiste acties te kunnen ondernemen;
  • het maatschappelijk middenveld op het grondgebied actief te betrekken bij het opstellen van het klimaatactieplan;
  • minstens elke twee jaar na de indiening van het gezamenlijk actieplan te rapporteren over de geboekte vooruitgang, met het oog op evaluatie, monitoring en verificatie.

Wat doet Hoeilaart concreet?

De gemeente heeft in haar Klimaatactieplan 30 maatregelen gedefinieerd waar ze de komende jaren rond zal werken. Het gaat om 7 maatregelen in de cluster Duurzame Ruimte, 8 maatregelen in de cluster Duurzaam Wonen, 6 maatregelen in de cluster Duurzame Energie, 6 maatregelen in de cluster Mobiliteit en 3 maatregelen in de cluster Sensibilisatie.

Aan deze maatregelen worden kleine en grote acties en projecten verbonden. Inwoners kunnen de maatregelen en de acties opvolgen via Hoeilaart reduceert zijn CO₂-uitstoot. | Futureproofed Cities.

Meer info?

Milieudienst

02 658 28 71

Contact en openingsuren
Jan van Ruusbroecpark
Hoeilaart 1560
België
Wegbeschrijving
Telefoon
02 658 28 71
E-mailadres
Huidige openingsuren
Vandaag open van 8:15 tot 12:00
Morgen open van 8:15 tot 12:00
Een afspraak maken wordt aangeraden.

Alle openingsuren

Schrijf je in op de nieuwsbrief