CO is een groot gevaar want je wordt het niet gewaar!

CO of koolstofmonoxide ontstaat bij een slechte verbranding van hout, kolen, gas, mazout, pellets of petroleum. Het is een heel gevaarlijk gas dat je niet kan ruiken, zien, proeven of voelen.

Met de koude periode voor de deur vergroot het gevaar op CO-vergiftiging. In 2017 registreerde het Antigifcentrum 340 ongevallen met CO waarbij 811 slachtoffers vielen. Er waren 13 dodelijke ongevallen waarbij 16 slachtoffers omkwamen.

CO of koolstofmonoxide ontstaat bij een slechte verbranding van hout, kolen, gas, mazout, pellets of petroleum. Ook bij een brand komt CO vrij. Het is een zeer gevaarlijk gas. Je kan het niet ruiken, zien, proeven of voelen. Het wordt via de longen opgenomen en verdringt de zuurstof in ons bloed. Mogelijke symptomen zijn hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en vermoeidheid. Bij twijfel verlaat je onmiddellijk de woning en bel je de hulpdiensten via het gratis noodnummer 112.

Neem je voorzorgen:

  • Laat je verwarmingstoestellen regelmatig onderhouden door een vakman.
  • Indien je een centrale verwarming op mazout hebt, ben je verplicht tot een jaarlijks onderhoud door een erkende technicus. Voor een centrale verwarming op gas moet dit tweejaarlijks gebeuren.
  • Reinig de schoorsteen van je houtkachel minstens een keer per jaar of laat het doen door een vakman en vraag een attest. Bij intensief stoken kan het nodig zijn om meermaals per jaar je schoorsteen te laten vegen.
  • Bij elektrische toestellen kan geen CO ontstaan.
  • Gebruik geen verplaatsbare toestellen op petroleum of gas of een barbecue in huis. Deze hebben geen schoorsteen en verbruiken de zuurstof uit de kamer. 
    Als je een bijverwarming wil gebruiken, kies dan voor een elektrisch toestel.
  • Gebruik geen gasgeiser met een waakvlam. Vervang deze door een nieuw toestel met een beveiliging. Die schakelt het toestel uit als er te weinig zuurstof is of als de schoorsteen niet goed trekt.
    Eventueel kom je in aanmerking voor een Vlaamse renovatie- of verbeteringspremie, bijvoorbeeld om je sanitaire of verwarmingsinstallatie te vervangen.
  • Zorg dat het vermogen van je verwarmingstoestel aangepast is aan de grootte van de kamer. Raadpleeg hiervoor een vakman.
  • Plaats een rookmelder in de buurt van je verwarmingstoestel.

Meer info: www.antigifcentrum.be/koolstofmonoxide/co-vergiftiging

Schrijf je in op de nieuwsbrief