Check je chip!

Een speelse kitten in huis? Of een hond als speelkameraad? Fijn! Maar vergeet je dier niet te chippen.

Elke microchip heeft een uniek identificatienummer dat je ook in het paspoort van je dier vindt. De dierenarts die de chip inplant, linkt dat nummer aan de online databank DogID of CatID. Daar vind je dan alle informatie van je dier, zoals het ras, de geboortedatum, het geslacht en jouw gegevens als baasje. Je kan die gegevens zelf openbaar toegankelijk maken, zodat de politie ze kan consulteren. Bijvoorbeeld als je dier gevonden wordt. Doe je dat niet, dan kan alleen een dierenarts of een asiel de chip lezen.

Een chip heeft nog meer voordelen. Je dier kan het niet zomaar verliezen zoals een adreskokertje of penning. Je ziet het niet en het gaat normaal gezien een dierenleven lang mee. Je huisdier voelt trouwens echt niets van de chip, alleen een klein prikje van de dierenarts.

Chippen is verplicht

Maar vooral: je dier chippen is verplicht. Kittens die geboren zijn na 1 november 2017, moeten gechipt en geregistreerd zijn in CatID voor ze twaalf weken oud worden. Dat geldt ook voor elke kat die van eigenaar verandert, ook als het dier gratis wordt weggegeven. Honden moeten gechipt en geregistreerd worden vóór de leeftijd van acht weken of vóór verkoop of adoptie.

Verhuis je? Krijgt je kat binnenkort een nieuw baasje? Of sterft je hond? Dan moet je dat melden. Dat doe je met de kaart 'Aanvraag tot wijziging van verantwoordelijke of wijziging van adres' die je vindt bij het paspoort van je dier. Heb je dat niet meer? Dan kan je een nieuwe aanvragen via de websites dogid.be en catid.be.

Meer info?

Milieudienst

02 658 28 75

Contact en openingsuren
Jan van Ruusbroecpark
Hoeilaart 1560
België
Wegbeschrijving
Telefoon
02 658 28 75
E-mailadres
Huidige openingsuren
Vandaag open van 8:15 tot 12:00
Morgen open van 8:15 tot 12:00
Een afspraak maken wordt aangeraden.

Alle openingsuren

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Mis geen enkel nieuwtje over Hoeilaart