Nero

Standbeeld Nero

Geplaatst in: 1994 – sinds 2004 in brons
Gemaakt door: Luc Cauwenberghs, beeldhouwer uit Tervuren (°1953) n.a.v. Druivenfestival 1994 (thema 'Hoeilaart, waar Nero thuis is') 
Locatie: voor het Nerocafé, op kruispunt van de J.B Charlierlaan en de Henri Caronstraat.   

Nero, stripheld uit de gelijknamige stripverhalen van Hoeilander Marc Sleen, kreeg een standbeeld voor het oude tramstation, waar zich nu het Nerocafé bevindt.

Het tramstation maakte deel uit van de lijn Groenendaal-Overijse, die bestond uit twee sporen: een gewoon tramspoor voor het reizigersvervoer en een breder spoor voor het goederenvervoer. Dit bredere spoor werd gebruikt voor het transport van druiven, mest, steenkool, ... In Groenendaal sloot het aan op de spoorweg Brussel-Namen. De tramlijn werd ingehuldigd in 1894 en bleef tot 1958 in gebruik. 

In het album 'De verschrikkelijke tweeling' (1990) liet Sleen Nero zijn intrek nemen in dit station. Dit gebouw speelt dus een grote rol in veel van zijn stripverhalen. Eind 2002 zette Marc Sleen definitief een punt achter de populaire Nero-verhalen. Eerder, op 17 juli 1998, was hij voor zijn oeuvre door de koning tot ridder geslagen. Ridder Marc Sleen woonde sinds 1955 in Hoeilaart en werd in 2011 ook ereburger van onze gemeente. Op 6 november 2016 overleed Marc Sleen.