De familienaam
Voor de familienaam kunnen de ouders bij de geboorteaangifte kiezen uit volgende mogelijkheden:
- naam van de vader of meemoeder;
- naam van de moeder;
- een samenstelling van die twee namen, in de door de ouders gekozen volgorde.
Als er geen specifieke keuze doorgegeven wordt, krijgt het kind automatisch de dubbel naam (= van beide ouders) in alfabetische volgorde. De keuze die gemaakt wordt bij het eerste gemeenschappelijke kind, blijft behouden voor de volgende kinderen die de ouders samen hebben.
Voornaam
De keuze van een voornaam bij de geboorte van een kind is vrij, zolang de naam niet aanstootgevend of absurd is.
Naamsverbetering
Als je naam of voornaam op officiële documenten (identiteitskaart, rijbewijs, trouwboekje …) niet overeenkomt met de officiële naam die vermeld wordt in je geboorteakte, of als er een fout geslopen is in de geboorteakte zelf, kan je dat melden bij de dienst Burgerzaken. Zij passen dan de documenten en aktes aan.
Naamswijziging
De verandering van naam is geen recht maar een gunst. Het wordt slechts uitzonderlijk toegestaan, indien het verzoek steunt op een ernstige reden van familiale, persoonlijke, sociaalhistorische, administratieve ... aard. Als je om een bepaalde reden je naam of voornaam wil veranderen, moet je daarvoor een aanvraag indienen bij de minister van Justitie. Neem contact op met de dienst Burgerzaken. Zij zullen je graag de nodige informatie geven en je helpen bij het indienen van je verzoek.
Het veranderen van je voornaam is sinds 1 augustus 2018 een gemeentelijke bevoegdheid. Neem contact op met de dienst Burgerzaken voor meer info over de procedure. De procedure is kosteloos.