Mantelzorg

Mantelzorger ben je als je op regelmatige basis zorgt voor een partner, ouder, kind, schoonouder, buur of een vriend die omwille van ziekte, fysieke of mentale beperking, ouderdom, psychische kwetsbaarheid of een verslavingsproblematiek extra zorg nodig heeft.

  • Je doet dit omdat je met de persoon een affectieve, sociale band hebt.
  • Je neemt op regelmatige basis zorgtaken op.
  • Dit is niet jouw beroep.

Mantelzorg is bovendien niet hetzelfde als vrijwilligerswerk. Een vrijwilliger kiest bewust om te zorgen en kan dit te allen tijde stopzetten. Een mantelzorger daarentegen rolt erin en kan het stopzetten van de zorgtaken helemaal niet kiezen.

Ben jij een mantelzorger?

Zorg je voor een dierbare, een vriend, een kennis of een buur? Misschien ben je mantelzorger zonder dat je het weet. Doe de test om te achterhalen of je mantelzorger bent.

We willen onze mantelzorgers graag leren kennen. We willen je waarderen, informeren en ondersteunen. Heb je de test gedaan en ben je ook mantelzorger? Registreer je als mantelzorger en wij houden jou op de hoogte van o.a. activiteiten en infosessies vanuit de gemeente en het OCMW Hoeilaart die interessant kunnen zijn voor jou. Vul dit formulier in en bezorg het aan dienst Welzijn via e-mail of per post. Je kan het digitale formulier ook online invullen.

Waar kan je terecht?

Het Vlaams Expertisecentrum​​

Je staat er als mantelzorger niet alleen voor!​​ Het Vlaams Expertisecentrum is het online trefpunt voor mantelzorgers en zij die met hen samenwerken. Hier verzamelen en verbinden ze actuele kennis en informatie over mantelzorg. Surf naar www.mantelzorgers.be voor meer info.

De mantelzorgverenigingen

Het lidmaatschap van deze vijf erkende mantelzorgverenigingen is gratis. Ze zijn vlot telefonisch bereikbaar en bieden graag een luisterend oor voor alle vragen en/of problemen, staan in voor informatie-uitwisseling voor mantelzorgers, organiseren allerlei vormingen en informatiesessie voor en door mantelzorgers en verdedigen de belangen van mantelzorgers en (thuis)zorggebruikers.  

In Hoeilaart bestaat er geen mantelzorgpremie. Via het uitwerken van projecten wil het lokaal bestuur op een andere manier tegemoetkomen aan de noden en vragen van mantelzorgers.

Het mantelzorgstatuut

Je kan als mantelzorger ook het mantelzorgstatuut aanvragen. Voor meer info of de aanvraag kan je terecht bij je ziekenfonds.

affiche mantelzorg

Meer info?

Dienst Welzijn

0492 13 49 03

Huidige openingsuren
Vandaag open van 8:15 tot 12:00
Morgen open van 8:15 tot 12:00
Een afspraak maken wordt aangeraden.

Alle openingsuren