Honden aan de leiband

Politiereglement Hoofdstuk V, art. 93 en art. 96

Als je met je hond gaat wandelen, denk er dan aan dat het verboden is om je hond vrij te laten loslopen. Op straat, in het park, in het bos, … overal op het openbaar domein moeten honden (en andere dieren) aan de leiband.

Loslopende honden kunnen gevaarlijk zijn, niet alleen in het verkeer. Vooral kinderen en oudere mensen kunnen behoorlijk schrikken van een hond, en omgekeerd kan een hond onvoorspelbare reacties hebben, ook naar andere honden en dieren toe. Als begeleider ben je verantwoordelijk voor je hond en moet je beletten dat hij andere dieren of mensen intimideert of lastig valt, voertuigen bespringt of private eigendommen betreedt.

Daarom: hou je hond steeds aan de leiband als je uit wandelen gaat. Je bent strafbaar als je dat niet doet. Ook in het Zoniënwoud geldt deze regel. Speel- en sportterreinen zijn voor honden sowieso verboden terrein.

Wie zich niet aan deze regel houdt, kan een administratieve boete krijgen die kan oplopen tot 175 of 350 euro, naargelang het om een minderjarige of meerderjarige gaat.

Wil je je hond toch vrij laten loslopen? In de Watertorenstraat bevindt zich een hondenlosloopweide en ook in het Zoniënwoud zijn verschillende losloopzones te vinden.

Affiche honden aan leiband