Ginette Weischenberg

Hoe kwam je in Hoeilaart terecht?

Ginette Weischenberg

In september 2020 verhuisde mijn man naar Brussel voor zijn werk, terwijl de kinderen en ik nog in Madrid bleven om hun schooljaar af te maken. In de zomer van 2021 volgden wij hem en vestigden we ons in Watermaal-Bosvoorde, in een typisch Brussels stadshuis: veel trappen, weinig isolatie. We zochten naar een alternatief dichter bij de school van de kinderen in Elsene, maar vonden niets dat écht paste.

Toen vertelde een Spaanse vriend, die al langer in Hoeilaart woont, dat zijn kinderen met de schoolbus zelfs sneller op school waren dan vanuit Brussel. Dat zette ons aan het denken. We wilden sowieso graag meer natuur rondom ons, met bossen, velden en dieren om ons heen – maar toch een vlotte verbinding met de stad. Het feit dat ik vloeiend Nederlands spreek, maakte de keuze makkelijker.

Het huis dat we vonden, voelde meteen als thuiskomen. Het deed me denken aan mijn ouderlijk huis in Noord-Duitsland, en we waren op slag verliefd. Nog diezelfde dag brachten we een bod uit. En hier zijn we dan!

Hoe ervaren jullie het dagelijkse leven in Hoeilaart, als gezin met een internationale achtergrond?

Mijn man is afkomstig uit Sevilla, en samen hebben we in Nederland, Libanon en Spanje gewoond. Onze kinderen zijn geboren in Duitsland en Libanon. België leek ons een geweldige kans – niet alleen omdat het zo’n multicultureel land is, maar ook omdat mijn ouders in Duitsland wonen en ouder worden. Tot nu toe zagen onze kinderen hen alleen tijdens vakanties, en we wilden daar verandering in brengen.

We voelden ons meteen thuis in België, en zelfs in Hoeilaart merk je die internationale sfeer – zij het in combinatie met de Vlaamse dorpsmentaliteit en een bourgondische levensstijl. Hier wordt traditie gewaardeerd, terwijl het dorp zich tegelijk blijft ontwikkelen.

Onze kinderen leren op school nu Nederlands als vierde taal. Dat gaat verrassend goed, mede omdat je in de supermarkt en bij de bakker écht Nederlands moet spreken. De beste manier om een taal te leren, is door ze gewoon te moeten gebruiken! We hebben hier al veel mensen leren kennen, zowel ‘oude’ Hoeilaartse families als andere nieuwkomers. Mijn tienerzoon moppert wel eens over de slechte verbinding met de stad en het feit dat hij zijn vrienden minder ziet. Maar sinds iemand ons een geweldige fietsroute toonde, is dat probleem bij mooi weer alvast opgelost.

Wat heeft je geïnspireerd om je huidige projecten op te starten?

Jarenlang kon ik door omstandigheden niet werken, maar nu mijn kinderen zelfstandiger zijn, grijp ik de kans om mijn projecten uit te bouwen.

In Spanje volgde ik een opleiding tot hondengedragsspecialist en -trainer, en die passie zet ik hier voort. Onze eigen hond is niet de meest sociale, dus ik zocht manieren om hem te helpen. In Spanje had ik al gelezen over ‘snuffeltuinen’ voor reactieve en angstige honden, maar pas hier kreeg ik de kans er zelf een te openen.

In onze 400 m² grote omheinde tuin én een deel van onze kelder richtte ik Dogs Oasis op, een non-profit snuffeltuin van het Snuffeltuin Initiatief. Hier kunnen honden in een veilige omgeving snuffelen en ontspannen. Ik bied er een waaier aan geuren aan: van paardenmest en kattenhaar (gedoneerd door lokale trimsalons) tot etherische oliën in kartonnen doosjes.

Mensen kunnen een halfuur boeken via social media en Calendly. Ze kiezen daarbij of ze liever in stilte genieten of graag met mij kletsen over hun hond – of het leven in het algemeen. De bijdrage van 5 euro per sessie gaat integraal naar ACE SHIN, een Belgische organisatie die zich inzet voor Spaanse honden in nood. Voor hen doe ik ook vertalingen, huisbezoeken en nazorg voor geadopteerde honden.

Daarnaast werk ik samen met collega’s aan nieuwe initiatieven. Zo zal een hondenosteopaat in mijn sensorische ruimte consultaties aanbieden, en verkennen we met een lokale manege de mogelijkheid om agility-cursussen te organiseren.

Buiten mijn werk met honden zet ik me ook in voor mentale gezondheid. Sinds mijn negentiende geef ik vrijwillig cursussen voor The Art of Living, een internationale organisatie die ademhalingstechnieken en meditatie onderwijst. Deze technieken helpen om innerlijke rust te vinden en een heldere kijk op het leven te krijgen. Op dit moment start ik in Hoeilaart met korte workshops en cursussen, zowel voor volwassenen als kinderen.