Fietsboxen en fietsparking

Om het gebruik van de fiets en combimobiliteit aan te moedigen, investeert lokaal bestuur Hoeilaart onder meer in fietsboxen. Fietsboxen zijn losstaande, overdekte en afsluitbare bergplaatsen voor standaardfietsen. We onderscheiden:

 • fietsboxen voor buurtbewoners die thuis onvoldoende ruimte hebben om hun fiets te stallen. Dergelijke boxen van vijf plaatsen zijn al te vinden in de Brusselsesteenweg, ter hoogte van het nummer 58, en in de Vlaanderveldlaan, ter hoogte van het kruispunt met de Charles Coppensstraat.
 • fietsparkings bij combipunten. Dergelijke fietsparking is al te vinden bij het station van Groenendaal. Pendelaars kunnen er de trein nemen en ondertussen hun fiets veilig, achter slot en grendel en beschut tegen regen en wind achterlaten. Deze fietsparking bevindt zich in het vroegere schuilhuisje van het station.

Voorrangsregels

Bij het toewijzen van de plaatsen hanteren we volgende voorrangsregels:

 1. Inwoners van Hoeilaart krijgen voorrang op niet-inwoners.
 2. Tweede criterium: de afstand tussen de woning en de fietsplaats. In geval van de fietsparking krijgen gebruikers die verderaf wonen voorrang, in geval van fietsboxen gebruikers die dichterbij wonen.
 3. Derde criterium: de datum van aanvraag.

Voorwaarden

Je engageert je om de fietsbox met andere gebruikers te delen en om je aan volgende afspraken te houden.

 • Je sluit een verlengbaar jaarcontract af met lokaal bestuur Hoeilaart. Je betaalt 60 euro per jaar.
 • In ruil voor een waarborg van 20 euro krijg je een sleutel van de fietsbox.
 • Als een plaats niet of zeer zelden gebruikt wordt, behoudt lokaal bestuur Hoeilaart zich het recht voor om het abonnement te beëindigen en de betrokken fiets te laten verwijderen.
 • Je blijft verantwoordelijk voor je eigen fiets. Je krijgt de goede raad om je fiets in de box nog met een slot of ketting te beveiligen.
 • De plaatsen zijn enkel geschikt voor (elektrische en niet-elektrische) standaardfietsen. Bakfietsen bijvoorbeeld komen niet in aanmerking wegens te breed.
 • Een verlening van je contract dien je zelf aan te vragen, ten vroegste drie maanden en uiterlijk één maand voor het afloopt.
 • Je kan op elk moment het contract opzeggen.
 • Je laat je fiets niet quasi permanent in de box staan maar gebruikt hem regelmatig.

Meer informatie vind je in het reglement.

Interesse?

Klik hier voor het online aanvraagformulier om een plaats in een bestaande fietsbox/fietsparking aan te vragen. Stuur een foto van je fiets mee in. Zo kan de technische dienst meteen zien of je fiets in de fietsbox zal passen. De dienst zal je laten weten of je al dan niet een plaats bekomen hebt.

Interesse voor een fietsbox in je buurt? Laat je suggestie dan via dit online formulier weten. Moedig je buren aan om ook een aanvraag in te sturen. Hoe meer interesse, hoe meer kans dat er een fietsbox in je buurt wordt geplaatst.

 

Huidige openingsuren
Vandaag gesloten
Morgen open van 8:15 tot 12:00
Een afspraak maken wordt aangeraden. Op donderdag tussen 16 en 19.30 uur kan je op deze dienst ook terecht op afspraak.

Alle openingsuren