Buurtinformatienetwerk (BIN)

BIN-bord

Hoeilaart heeft een BIN of Buurtinformatienetwerk. Het is een nauw samenwerkingsverband tussen burgers, politie en gemeente, die elkaar op de hoogte houden van verdachte toestanden in de buurt.

(Met dezelfde doelstellingen bestaan er ook WhatsApp-buurtpreventiegroepen. Voor meer informatie daarover en om je daarvoor aan te melden: klik hier.)

Doel van het BIN?

De uitwisseling van informatie zorgt voor meer sociale controle, vergroot het veiligheidsgevoel, stimuleert het meldingsgedrag van de bewoners en helpt zo woninginbraken, diefstallen en criminaliteit voorkomen.

Hoe werkt het BIN?

In geval van problemen of verdachte toestanden waarschuw je als BIN-lid meteen via het noodnummer 101 de politie. De politie evalueert je informatie en activeert zo nodig het BIN-netwerk. Dat gebeurt door het verspreiden van een SMS-bericht aan de BIN-leden.

Een BIN is geen burgerwacht. Als BIN-lid stel je zelf geen politiedaden, doe je geen patrouilles en treed je nooit op in naam van de politie. Je geeft wel verdachte feiten door aan de politie om misdrijven te helpen voorkomen.

Lid worden?

Elke meerderjarige inwoner van Hoeilaart kan lid worden.
Wie interesse heeft om mee te werken, kan zich steeds aanmelden via hoeilaartwhatsapp@gmail.com.