Buitenschoolse opvang en activiteiten
BOA: Wat is het en waarom is het belangrijk?
Het BOA-decreet (Buitenschoolse Opvang en Activiteiten) is bedoeld om de talentontwikkeling van kinderen te stimuleren, ouders te helpen werk, studie en gezin te combineren, en de sociale samenhang te versterken. Vanaf 2026 krijgen lokale overheden de regie, met een focus op een meer geïntegreerd en lokaal gestuurd ondersteunings- en subsidiebeleid. Het doel is om alle kinderen gelijke kansen en toegang te bieden tot kwalitatieve buitenschoolse opvang en activiteiten. De belangrijkste punten van het decreet zijn:
- Speel- en groeimogelijkheden: kinderen krijgen de ruimte om vrij te spelen, zich te ontwikkelen, keuzes te maken en te rusten
- Ondersteuning voor ouders: helpt ouders om werk, studie en gezinsleven beter te combineren.
- Toegankelijkheid en betaalbaarheid: opvang en activiteiten zijn voor iedereen toegankelijk en betaalbaar, met bijzondere aandacht voor de rechten van het kind.
Het BOA-decreet richt zich daarnaast op belangrijke aspecten zoals ruimtegebruik, inclusie van kwetsbare kinderen, culturele diversiteit, duurzaamheid, veiligheid en toegankelijkheid. Door deze factoren te integreren in het lokale beleid en de uitvoering, streven lokale overheden ernaar om gelijke kansen te creëren voor alle kinderen in buitenschoolse opvang en activiteiten.