Buitenschoolse opvang en activiteiten

BOA: Wat is het en waarom is het belangrijk? 

Het BOA-decreet (Buitenschoolse Opvang en Activiteiten) is bedoeld om de talentontwikkeling van kinderen te stimuleren, ouders te helpen werk, studie en gezin te combineren, en de sociale samenhang te versterken. Vanaf 2026 krijgen lokale overheden de regie, met een focus op een meer geïntegreerd en lokaal gestuurd ondersteunings- en subsidiebeleid.

Wat houdt het decreet in?

Het doel van het decreet is om elk kind gelijke kansen te geven op kwalitatieve opvang en activiteiten buiten de schooltijd. Dit gebeurt via lokale samenwerking en met aandacht voor o.a. inclusie, duurzaamheid, veiligheid en betaalbaarheid. Zo kunnen kinderen zich niet alleen veilig voelen, maar ook spelenderwijs bijleren, ontspannen en hun talenten ontdekken.

Belangrijke uitgangspunten:

  • Kinderen krijgen ruimte om te spelen, groeien en tot rust te komen.
  • Ouders worden beter ondersteund in het combineren van werk, studie en gezinsleven.
  • Opvang en activiteiten worden toegankelijker en betaalbaarder voor iedereen.

Het BOA-decreet richt zich daarnaast op belangrijke aspecten zoals ruimtegebruik, inclusie van kwetsbare kinderen, culturele diversiteit, duurzaamheid, veiligheid en toegankelijkheid. Door deze factoren te integreren in het lokale beleid en de uitvoering, streven lokale overheden ernaar om gelijke kansen te creëren voor alle kinderen in buitenschoolse opvang en activiteiten.

Wat betekent dit concreet voor Hoeilaart?
In Hoeilaart zijn we al een tijdje bezig met de voorbereiding op dit decreet. We hebben een eerste belangrijke stap gezet door intern een werkgroep samen te stellen wie zich de komende maanden over dit project zal buigen en we zijn gestart met externe trajectbegeleiding.

Welke stappen werden er al ondernomen?

  • We hebben een online ouderbevraging gelanceerd om te weten te komen waar de ouders nood aan hebben., 201 ouders hebben de bevraging ingevuld.
  • We gingen in gesprek met de scholen
  • We onderzoeken met de werkgroep waar er nog noden of drempels zijn, zoals bereikbaarheid, kostprijs of communicatie.
  • We trachten in kaart te brengen wat er vandaag al bestaat aan opvang en activiteiten.