Hoeilaart start met wijk-werken

De wijk-werkers zijn mensen die tijdelijk werkervaring moeten opdoen om op termijn terecht te kunnen op de reguliere arbeidsmarkt. Zowel particulieren, onderwijsinstellingen, vzw’s als gemeentes en OCMW’s kunnen een beroep op hen doen om klusjes uit te voeren.

In 2018 startte in Vlaanderen het nieuwe systeem van wijk-werken, de opvolger van het PWA-systeem. Op 22 oktober 2018 besliste de gemeenteraad van Hoeilaart om hiervoor in zee te gaan met Haviland Intercommunale. Op 29 januari jl. keurde de raad de prijs van de wijk-werkcheques goed, alsook de lijst met activiteiten waarvoor particulieren, onderwijsinstellingen, vzw’s, niet-commerciële instanties, gemeente en OCMW op wijk-werkers een beroep kunnen doen.

Koepel Haviland

Affligem, Asse. Bever, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Herne, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Kraainem, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Londerzeel, Merchtem, Opwijk, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Steenokkerzeel, Ternat, Wemmel, Wezembeek-Oppem, Zemst, Overijse én Hoeilaart. Dat zijn de 26 gemeenten in Halle-Vilvoorde die voor wijk-werken samenwerken. Haviland Intercommunale is de wijk-werkorganisator.

Opstap naar werk

Wijk-werken is een begeleidingssysteem voor uitkeringsgerechtigde personen die tijdelijk werkervaring moeten opdoen om op termijn terecht te kunnen op de reguliere arbeidsmarkt. Ondertussen verdienen ze iets bij, doen ze ervaring op en krijgen ze de kans om hun competenties aan te sterken.

Wijk-werkers doen klusjes bij een gebruiker en verdienen daarmee 4,10 euro per uur. Hun prestaties worden wel beperkt tot maximum 60 uren per maand over 12 maanden. Na die 12 maanden gaan ze effectief aan de slag op de gewone arbeidsmarkt of gaan ze over naar een ander begeleid traject bij VDAB of OCMW.

Wijk-werkers kunnen zichzelf niet aanbieden. Het zijn hun begeleiders bij de VDAB en/of het OCMW die uitmaken of ze al dan niet in aanmerking komen. Wie in aanmerking komt, wordt doorgestuurd naar een bemiddelaar Wijk-werken in een bepaalde gemeente. Het is die bemiddelaar die wijk-werker en gebruiker samenbrengt.

Niet enkel gras afrijden

Gebruikers zijn particulieren, niet-commerciële instanties, vzw’s, onderwijsinstellingen, land- en tuinbouwbedrijven, OCMW’s en gemeenten. Zij schrijven zich in bij de bemiddelaar Wijk-werken, betalen 7,50 euro jaarlijks inschrijvingsgeld en kopen wijk-werkcheques aan van 7,45 euro. Voor elk begonnen uur geven ze de wijk-werker een cheque. Voor particulieren zijn de cheques fiscaal aftrekbaar.

Een wijk-werker is er niet alleen voor tuinonderhoud. De lijst van mogelijke activiteiten gaat veel verder dan dat. Kinderbegeleiding, ruimen van sneeuw en bladeren, logistieke hulp, kleine herstellingswerken en dierenoppas zijn enkele van de vele voorbeelden. De volledige lijst met activiteiten waar men bij Wijk-werken Haviland voor terecht kan, is te vinden via www.vdab.be/wijk-werken/gebruiker.

Vraag en aanbod

Het is mogelijk dat de bemiddelaar je als klant niet altijd even vlug zal kunnen verder helpen. Wanneer de vraag groter is dan het aantal beschikbare wijk-werkers, zal je op een wachtlijst komen. De bemiddelaar houdt ook rekening met de competenties en ervaring van de wijk-werkers om te bepalen wie welke klus doet.

Bemiddelaar voor Hoeilaart

Wil je beroep doen op een wijk-werker? Heb je vragen? Neem dan contact op met Femke Gryp, de bemiddelaar voor Hoeilaart. Zij houdt elke vrijdag, van 9 tot 12 uur, zitdag in het Sociaal Huis in de kasteelhoeve. Maak vooraf een afspraak!

Je kan Femke ook telefonisch bereiken van maandag tot vrijdag, tussen 8.30 en 16 uur, op het nummer 0491 35 31 76, of via e-mail femke.gryp@vdab.be.

Voor algemene info: Katrien Meersseman, coördinator wijk-werken Haviland, gsm 0477 87 42 26, e-mail: katrien.meersseman@haviland.be

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Mis geen enkel nieuwtje over Hoeilaart