Proefopstelling tegen sluipverkeer

Update: op vrijdag 17 mei werd besloten om dit proefproject stop te zetten.

Toenemend sluipverkeer

De verkeersdruk in Hoeilaart nam de afgelopen periode toe door de afsluiting van de Welriekendedreef (op grondgebied van Overijse) en de werken aan het Leonardkruispunt. Het sluipverkeer baant zich ’s ochtends en ’s avonds een weg door woonwijken die dicht bij de Ring liggen, om zo de files op de Ring en onze hoofdwegen te vermijden. Enkele wijken langs onze secundaire wegen kreunen dan ook onder de verkeersdrukte met niet alleen overlast, maar ook gevaarlijke situaties voor onze inwoners tot gevolg.

We willen bekomen dat het doorgaand verkeer op de Ring en op onze hoofdwegen met voorrang (de zogenaamde ‘steenwegen’) blijft. Die zijn voorbestemd om de constante toestroom van verkeer te regelen, terwijl dat niet het geval is voor de secundaire wegen in de woonwijken.

Proefproject

Om het toenemende sluipverkeer te weren en de leefbaarheid en veiligheid in de wijk tussen Watertorenstraat en Brusselsesteenweg te verhogen, organiseren we een proefproject tijdens de ochtendspits (van 6.30 tot 9 uur) door een aantal secundaire wegen tijdelijk éénrichting maken. Het gaat om de Watertorenstraat (kruispunt Jezus-Eiksesteenweg), de Wijndaalstraat (kruispunt Jezus-Eiksesteenweg) en de J. Biesmansstraat (kruispunt J. Denayerstraat). Het zijn deze straten die de meest waarschijnlijke alternatieve routes vormen naar de R0. Tijdens de ochtendspits zal het autoverkeer de straten niet kunnen inrijden (wel uitrijden). De nodige signalisatie wordt de komende week aangebracht en de maatregel gaat in op maandag 13 mei 2024. De betrokken wijken ontvangen hierover eerstdaags een brief in de bus met meer informatie.

De politie zal in de beginperiode gerichte controles uitvoeren op de naleving ervan.

We begrijpen dat deze ingrijpende maatregel in het begin een grote aanpassing kan vergen van onze inwoners, en dat dit tijd nodig heeft. Gedurende deze proefperiode zullen we alle opmerkingen verzamelen (o.a. via een bevraging bij de buurtbewoners). Nadien bekijken we of er bijsturing nodig is.

Werken Leonardkruispunt

Door de werken aan het Leonardkruispunt, meerbepaald het sluiten van de richting Waterloo vanuit Brussel, volgt het verkeer komende vanuit Brussel nu de weg Vuurgatstraat (Overijse) - Jezus-Eiksesteenweg - Gemeenteplein - J.B. Charlierlaan - Engelselaan - Wijk Pittoresk - Groenendaalsesteenweg - Terhulpsesteenweg - Ring. Met vooral overlast vanaf 16 uur op de voorgenoemde routes en in enkele wijken.

Daarom  bekijken we momenteel om de Engelselaan, Amerikalaan, Groenendaalsesteenweg (tussen Dumberg en M. Felicéstraat) tijdelijk 'uitgezonderd plaatselijk verkeer' te maken vanaf midden mei totdat de werken aan Leonard zijn afgerond. Ook de I. Vandammestraat zal vanaf 11 mei waarschijnlijk terug opengesteld worden. Door deze maatregelen in te voeren moedigen we de wagens aan om op de hoofdwegen te blijven. Hierover zal het college van burgemeester en schepenen op 6 mei een beslissing nemen. Verdere informatie volgt meteen erna.

Een veilig en leefbaar Hoeilaart

Door de twee externe oorzaken (Welriekendedreef permanent afgesloten in Overijse en werken aan het Leonardkruispunt) zijn we genoodzaakt deze maatregelen tijdelijk of als proefproject in te voeren. 

Minder verkeer in deze wijken zal de veiligheid van bewoners, voetgangers en fietsers vergroten. Ons uiteindelijke doel is dan ook de leefbaarheid van de wijken te verhogen. 

We willen jullie alvast bedanken voor jullie begrip en medewerking om Hoeilaart een veiligere en leefbaardere plek te maken!

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Mis geen enkel nieuwtje over Hoeilaart