Raap okkernoten voor het goede doel!

In de Druivenstreek staan ongeveer 5000 okkernotenbomen. Heel wat van die noten gaan verloren en daar wil Noot-Nut vzw iets aan doen. Ze persen de okkernoten en maken er olie van. De opbrengst gaat naar een goed doel.

Hoe is Noot-Nut vzw ontstaan?

Enkele inwoners van de Druivenstreek brengen al sinds enkele jaren hun okkernoten naar een firma die er olie van perst. Die is heel blij met dit aanbod omdat het uitzonderlijk is om over binnenlandse okkernoten te kunnen beschikken. Normaal worden noten ingevoerd vanuit het buitenland zoals Zuid-Frankrijk, Turkije of Zuid-Amerika. Met een stevige voetafdruk als gevolg.

Volgens een ruwe schatting staan er in de hele Druivenstreek ongeveer 5000 okkernotenbomen. Een deel van deze oogst wordt uiteraard gebruikt door de eigenaars en opgegeten door eekhoorns, muizen, tuinvogels... Maar een groot deel van de noten komt terecht op de composthoop of blijft onder de bomen liggen en gaat zo verloren. Daaruit groeide het idee om een groen, sociaal en Vlaams project op te starten. De vzw Noot-Nut zag zo het licht in juni 2021. De doelstelling is: noten valoriseren ten voordele van goede doelen.

Verzamelpunten

Mensen kunnen hun noten binnenbrengen bij de inzamelpunten van een aantal enthousiaste lokale handelaars. In elke gemeente van de Druivenstreek is er minstens één verzamelpunt. Je kan er terecht om de zakken op te halen en gevuld voorzien van eigen label weer terug te brengen. Noot-Nut haalt de zakken met noten op en zorgt voor de rest van het proces. In Hoeilaart kan je terecht bij Holar en Isca op het Gemeenteplein 31. Klik hier voor de lijst van alle deelnemende verzamelpunten in de streek.

Wat met de gekraakte noten?

De vzw probeert zoveel mogelijk zelf te kraken met hulp van vrijwilligers van onder andere De Berken, Centrum Ganspoel, De Kerselaar, 't Pijlijser... De gekraakte noten worden geperst bij de producent. De notenolie is te koop bij een aantal lokale winkels. De opbrengst gaat naar een sociaal doel uit de Druivenstreek. Dit jaar is dat De Berken uit Overijse. Een dagcentrum waar mensen met een mentale beperking terecht kunnen. 

Een lokaal en sociaal project

Het hele opzet werkt erg verbindend. De contacten met de schenkers van de noten, de openheid van de lokale handelaars om te functioneren als inzamelpunt en nu vaak ook als verkooppunt. De gezellige babbels tijdens het kraken van de noten. Daarnaast is het groene aspect van het project ook van belang. Lokale noten, lokale persing en lokale verkoop. Een waar 'korte keten' gebeuren.

Zin om je steentje bij te dragen aan het project?

Heb je een okkernotenboom in de tuin en schenk je graag een deel van je oogst aan de vzw? Zie je het als lokale handelaar zitten om inzamel- of verkooppunt te worden? Neem gerust contact op met Noot-Nut vzw.

Meer info?

Milieudienst

02 658 28 75

Contact en openingsuren
Jan van Ruusbroecpark
Hoeilaart 1560
België
Wegbeschrijving
Telefoon
02 658 28 75
E-mailadres
Huidige openingsuren
Vandaag gesloten
Morgen open van 8:15 tot 12:00
Een afspraak maken wordt aangeraden.

Alle openingsuren

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Mis geen enkel nieuwtje over Hoeilaart